Борусия (Дортмунд) постигна трудна победа с 3:2 срещу гостуващия Фортуна Дюселдорф на своя "Сигнал Идуна Парк" в среща от предпоследния кръг на Бундеслигата.

Домакините поведоха в резултата с попадение на Кристиан Пулишич в 41-ата минута, като това бе негов последен мач пред публиката на рурците и техния клубен стадион. Известно е, че през лятото той ще премине в редиците на Челси.

В 47-ата минута Оливер Финк изравни за гостите, но в крайна сметка Дортмунд не се предаде и с попадение в 54-ата минута на Томас Дилейни стигна до нов аванс. С гол на Марио Гьотце в 92-ата минута интригата бе "убита", а минута след това Ковнацки вкара втори гол за гостите и оформи крайния резултат.. Гостите доиграха мача с човек по-малко заради червения картон на Боджек в 83-ата минута.

С тези ценни три точки отборът е 2-и в класирането с актив от 73 пункта и на практика си бетонира тази позиция. Нещо повече, Дортмунд все още има шанс за титлата, тъй като Байерн сгреши при визитата на Лайпциг и врътна само реми.

Така всичко ще се реши в последния кръг, когато Дортмунд гостува не Борусия Мьонхенгладбах, а баварците приемат Айнтрахт (Франкфурт). При тази развръзка Дортмунд има нужда от победа, като същевременно е нужно техният противник да загуби от "орлите".


Срещата започна активно за домакините и в 13-ата минута Пулишич отправи опасен удар, който обаче премина покрай страничната греда.

Няколко минути след това гостите стигнаха до попадение чрез Лубекакио, а то в крайна сметка бе отменено заради засада. 

Малко след въпросната ситуация бранител на гостите спря Пулишич да направи добавка след една избита топка и му попречи да вкара чист гол.

Все пак обаче американецът се разписа в 41-ата минута, след като Дилейни му свали една топка с глава в малкия пеналт и в крайна сметка полузащитникът с прекрасен плонж не остави шансове на противниковия вратар.

Второто полувреме започна отлично за гостите и в 47-ата минута Финк изравни.

Той засече прекрасно центриране на Зютнер в наказателното поле и в крайна сметка възстанови статуквото.

Това не помрачи настроението в редиците на домакините и в 54-ата минута те стигнаха до ново попадение с което си върнаха аванса. Дилейни отправи страхотен удар от 17-18 метра и матира противниковия вратар.

Три минути след това гостите получиха дузпа, след като Лубекакио бе повален от стража на домакините. Самият нападател се нагърби с изпълнението, но ударът му премина встрани вратата.

В 83-ата минута Боджек влезе много грубо с бутоните в крака на противников играч и в крайна сметка получи директен червен картон.

В 92-ата минута Гьотце направи резултата 3:1 с удар по земя около точката на дузпата, а минута след това Ковнацки вкара и гол за гостите след удар от близка дистанция и оформи крайния резултат.

БОРУСИЯ (ДОРТМУНД) - ФОРТУНА (ДЮСЕЛДОРФ) 3:2
1:0 Пулишич 41
1:1 Финк 47
2:1 Дилейни 54
3:1 Гьотце 90+2
3:2 Ковнацки 90+3

Борусия Дортмунд: Хитц, Пишчек, Герейро, Аканджи, Витцел, Дилейни, Гьотце, Вейгъл, Пулишич, Алкасер, Ларсен (61 - Санчо)

Фортуна: Ренсинг, Бодзек, Зютнер (67 - Раман), Гиселман, Хофман, Айхан, Финк (76 - Караман), Цимерман, Шьогер, Лубекакио, Ковнацки