Постепенно, но уверено женският футбол набира скорост. Световното първенство във Франция е в разгара си, а ФИФА и УЕФА все по-усилено говорят за разширяване на основата.

Европейският женски футбол също има с какво да се гордее, след като седем от осемте отбора в четвъртфиналите на световното бяха от континента. Единственото изключение беше шампионът САЩ.

В никой от предишните три мондиала не се беше получавал подобен резултат. И само веднъж от 2007 г. насам във финала игра европейски отбор - Германия, която стъпи на върха през 2007 г.

Според специалисти в основата на подема е това, че голяма част от състезателките играят във водещите европейски клубове. Хегемонът "Лион", ПСЖ, "Байерн", "Манчестър Сити", "Челси", "Волфсбург", "Барселона", "Атлетико" (Мадрид) - всички те имат своите женски отбори.

Миналата година "Манчестър Юнайтед", а преди дни и "Реал" (Мадрид) също промени посоката и последваха вълната. Клубът от Испания ще откупи на 1 юли 2020 г. изкачилия се в елита "Такон" и ще го преименуват.

Така единственият от големите клубове в Европа, който остава отсъстващ от женския футбол, е "Борусия" (Дортмунд). Но защо? Според "Дойче веле" засега жълто-черните не планират скоро да правят промени.

"Те не виждат нужда от това, да имат женски отбор. Традициите в клуба са силни и предполагам няма голям натиск за включването на женски тим, нещо, което е мотивиращо за други клубове", казва Никол Зелмер, фен на "Борусия".

От клуба дадоха следния отговор пред медията: "Борусия" няма история в женския футбол. Клубът представлява мъжки футбол, хандбал за жени, тенис на маса и отбор по футбол за слепи".

За клуб с размерите на "Борусия" и наличието на голяма фенска маса може да осигури значителен тласък на женската Бундеслига, в която посещаемостта започва да намалява. В други първенства като Испания, Италия и Англия пък се радват на рекорден брой зрители.

В класацията на "Франс футбол" за най-големите клубове, базирана на фактори като финансово състояние, фенове, трофеи и социални медии, "Борусия" е на 12-о място. Всички отбори преди жълто-черните имат женски тимове, които са сред претендентите за титлата. Изключение правят само "Юнайтед" и "Реал", които тепърва прохождат в тази ниша.

Проблемът в Германия е, че географията на женския футбол не се разширява със същото темпо, както в другите големи първенства в Европа. "Байерн" и "Волфсбург" си поделиха последните седем титли, с което прекъснаха доминацията на "Турбине" (Потсдам) и "Франкфурт". Но това не е достатъчно и Германия се адаптира бавно към развитието на клубния женски футбол.

"Може да видите на световното първенство за жени, че германският футбол е с една или две крачки назад. Останалите първенства дръпнаха с развитието си", казва Зелмер.

Финансовите, спортните и рекламните ползи от установяването на връзка с мъжките тимове стават все по-решаващи за женския футбол в Европа. Въпреки че "Борусия" показва признаци да разшири обхвата си към нови хоризонти, клубът остава твърд в позицията си да не влага усилия в женски отбор.

Докато "Реал" се опитва да навакса изоставането си спрямо големите грандове със създаването на представителен тим при жените, "Борусия" все още не иска да се включи в това състезание.


Материал на "Дневник"