Съставът на Борусия Дортмунд за Шампионската лига този сезон изненада мнозина заради отсъствието на звездата Джейдън Санчо от А-листата. Английският бързак беше записан като част от Б-листата на вестфалци.

Вестник "Рурнахрихтен" обяснява, че причините за това решение са изцяло тактически. 25 играчи са част от титулярния списък, като в него място намират задължителните двама вратари.

Осем от въпросния брой футболисти трябва да бъдат изградени като футболисти на местно ниво, се казва в правилника на УЕФА. Критерият за играчи от 15 до 21-годишна възраст се изпълнява и тогава, ако всеки футболист има три пълни сезона в клуба си. Така той вече минава за "местен". Санчо например има два сезона зад гърба си в Дортмунд.

Ако един клуб не разполага с нужния брой "свои" футболисти, списъкът от 25 играчи се редуцира от европейската централа. Борусия обаче финтира правилника и поставя Санчо в Б-листата, която така или иначе може да се актуализира след всеки кръг, а Джейдън отговаря на критериите за място в "резервния" списък.

Футболистът може да бъде използван от треньора Люсиен Фавре във всеки мач от Шампионската лига. Интересното е, че компания на британеца в Б-листата правят неизвестни млади таланти като Лука Унбехаун, Патрик Остерхаге, Мануел Ферай, Яно Баксман и Доминик Ванер.