Байерн Мюнхен подчини Борусия Дортмунд с 1:0 като гост в дербито на междинния 28-и кръг в германската Бундеслига, играно на празния стадион "Сигнал Идуна Парк".

Ерлинг Халанд можеше да открие резултата след едва 30 секунди игра, но пред голлинията топката беше изчистена от Джером Боатенг. На отсрещната врата Лукаш Пишчек отказа Серж Гнабри в идентична ситуация.

Баварците все пак нанесоха своя удар малко преди почивката, когато Джошуа Кимих прехвърли майсторски излезлия леко напред Роман Бюрки. След почивката шампионите контролираха развоя на мача и заслужено изковаха важната победа по пътя към осмата си поредна титла.

Победата осигури на лидера Байерн Мюнхен актив от 64 точки, докато вторият Борусия Дортмунд остава с 57 пункта и практически загуби мечтата си за първа сребърна салатиера от 2012 година насам.


Първата добра възможност в Der Klassiker №102 в Бундеслигата се откри пред домакините още в 30-ата секунда и звездата на Борусия Ерлинг Халанд провря топката между краката на Мануел Нойер. Пред голлинията обаче беше застанал Джером Боатенг, който изчисти спокойно слабия удар на 19-годишния норвежец.

Не след дълго Юлиан Брандт също получи шанс да обстрелва вратата на шампионите и го направи, но този път Нойер беше заел добра позиция и улови. На отсрещната врата Роберт Левандовски пробва диагонален изстрел, но беше блокиран от изпитващия леки болки Матс Хумелс.

Вече беше изминал четвърт час игра, когато Байерн постепенно се окопити и създаде най-добрата ситуация в мача. Серж Гнабри преодоля Бюрки, но пред голлинията топката беше изчистена от Лукаш Пишчек. В средата на първото полувреме Бюрки спаси тупалка на Коман.

Половин час след началния съдийски сигнал Халанд надбяга Давид Алаба и се устреми към Нойер, но в последния момент таранът беше настигнат от Алфонсо Дейвис, който го блокира и отне топката.

В 43-ата минута защитата на Борусия не успя да изчисти пред наказателното си поле и Джошуа Кимих прехвърли Бюрки с прекрасно копване пред границата на пеналта.

Десетина минути след началото на второто полувреме плътен нисък удар на Леон Горецка беше спасен от Бюрки, а след това Левандовски беше блокиран.

Последва изключително скучен период, в който Байерн спокойно контролираше играта, без да бъде настроен офанзивно. Борусия изглеждаше прекалено безидеен и уморен, което се отрази и на темпото на игра.

Десетина минути преди края на редовното време Дортмунд се събуди и Махмуд Дахуд отправи топовен изстрел, но Мануел Нойер спаси фантастично. 

Само три минути след това всичко можеше да приключи, но ударът на Левандовски с левачката беше спрян от... страничната греда след намеса на Хумелс!

В крайна сметка момчетата на Ханзи Флик не срещнаха трудности с това да удържат аванса си до края на срещата и се поздравиха с нови три точки по пътя към осма поредна сребърна салатиера.

 

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 0:1

0:1 Джошуа Кимих - 43'