Ювентус и Тотнъм изиграха страхотен първи 1/8-финален мач от Шампионска лига, който завърши 2:2.

Първото полувреме в Торино премина на един дъх. Двата отбора предложиха изключително зрелище, още до 9-ата минута "бианконерите" водиха с 2:0 с голове на Гонсало Игуаин (2, 9-д). После гостите взеха инициативата, Джанлуиджи Буфон на няколко пъти спря Хари Кейн, но англичанинът най-накрая успя да преодолее вратар №1 на планетата в 35-ата минута.

В 45-ата минута Юве спечели нова дузпа, но този път Игуаин нацели горната греда и пропусна да вкара хеттрик. След почивката срещата беше с една идея по-спокойна, но в 72-ата минута Кристиан Ериксен от фаул се разписа за 2:2. До края не падна нов гол и всичко ще се реши на реванша на "Уембли" на 7 март.


Треньорът на Юве Макс Алегри се върна към схема 4-2-3-1, която миналия сезон използва по пътя към дубъла в Италия и финала в Шампионска лига. По крилата действаха Марио Манджукич и Дъглас Коста, а зад Гонсало Игуаин беше поставен Федерико Бернардески. Матия Де Шилио стартира ляв защитник, докато Миралем Пянич и Сами Кедира играха в средата на терена.

За Тотнъм атаката поведе голямата звезда Хари Кейн, който през този сезон има 36 гола в 37 мача във всички турнири. До него играха бившият футболист на Рома Ерик Ламела и Деле Али, в по задни позиции бяха поставени Кристиан Ериксен, Ерик Дайър и Муса Дембеле.

Мачът започна мечтано за италианския хегемон. Още при първата атака Миралем Пянич беше съборен на земята и Феликс Брих отсъди фаул след първоначалния авантаж. Федерико Бернардески тръгна да центрира, спря се в последния момент и босненецът изведе Гонсало Игуаин. Аржентинският стрелец много хитро се освободи и с едно докосване прати топката в далечния ъгъл на Юго Лорис за 1:0!

В 9-ата минута Юве удвои преднината си, с което нанесе сериозен психологически удар върху Тотнъм. Тогава Бернардески беше намерен в наказателното поле, където Бен Дейвис го подсече. Германският рефер без да се замисля отсъди дузпа и зад топката застана Игуаин. Той стреля в дясната страна на вратата, Лорис плонжира натам, но сантиметри не му достигнаха да спаси – 2:0! Това беше седми гол за стрелеца от последните му седем точни изстрела във всички турнири.

После гостите се опитаха да натиснат и атаките им се развиваха основно през центъра, но не намираха пролуки в отлично подредената отбрана на "бианконерите". В средата на полувремето Тотнъм беше близо до намаляване на изоставането си. Кристиан Ериксен центрира като по учебник, Хари Кейн се измъкна от Меди Бенатия и Джорджо Киелини и засече с глава от границата на вратарското поле. Джанлуиджи Буфон обаче с перфектна намеса обезоръжи английския голаджия, който не вярваше на спасяването му.

След половин час игра Бенатия с чудесна намеса спря Деле Али и последва светкавична контра за Юве. При нея Пянич и Игуаин разиграха, Ел Пипита излезе на чиста позиция и стреля мощно по земя към долния десен ъгъл, но на сантиметри от целта. После Буфон с върха на пръстите си отново отчая Кейн. В 35-ата минута англичанинът най-накрая преодоля най-добрия вратар на планетата. Нападателят излезе очи в очи с капитана на домакините, финтира го и от малък ъгъл не сбърка, за да върне англичаните в мача – 1:2!

Така Кейн отбеляза 33-ия си гол в Шампионска лига и Висшата лига през сезона, което го превърна  №1 по този показател в Топ 5 на европейските първенства. Също така Юве инкасира попадение у дома за първи път от 826 минути.

В 40-ата минута Буфон със сетни сили изби бомбен удар на Ериксен. До края на полувремето Тотнъм продължи да доминира, но в 45-ата минута Дъглас Коста с фамозен пробив спечели втора дузпа за Юве. Зад топката отново застана Игуаин, но този път той нацели горната греда. На почивката статистиката показваше 67% владеене на топката в полза на Тотнъм, а пасовете бяха 300 срещу 87, отново в полза на лондончани.

В 56-ата минута Юве организира нова светкавична контра, при която Игуаин изведе Бернардески, който потърси далечния ъгъл, но Лорис изби. След последвалия корнер Марио Манджукич засече с глава, но отново френският страж беше на мястото си. Двадесет минути преди края Кейн изненада Буфон с шут от малък ъгъл, но легендата успя да избие.

След това Деле Али спечели фаул точно пред границата на наказателното поле. Зад топката застана Ериксен, който с удар през стената матира Буфон, за да възстанови равенството – 2:2! Малко след това Бернардески стреля, получи се рикошет, но Лорис не трепна и спаси. До края не падна нов гол и интригата остана жива.

Ювентус – Тотнъм 2:2

Голмайстори: 2:0 Игуаин (2, 9-д), 2:1 Кейн (35), 2:2 Ериксен (72)
Пропусната дузпа: Игуаин (45)

Ювентус: Буфон, Сандро, Киелини, Бенатия, Де Шилио, Кедира (66-Бентанкур), Пянич, Бернардески, Коста (90-Асамоа), Манджукич (76-Стураро), Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Тотнъм: Лорис, Орие, Санчес, Вертонген, Дейвис, Ериксен (90-Уиняма), Дайър, Дембеле, Али (83-Сон), Ламела (89-Моура), Кейн
Мениджър: Маурисио Почетино

Торино, ст.: "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Феликс Брих (Германия)
Жълти картони: Бенатия, Игуаин, Бентанкур (Ювентус); Дейвис, Орие (Тотнъм)

<iframe src="https://vk.com/video_ext.php?oid=-138619384&id=456247207&hash=6f24238e7ecd08af" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>