Челси и Барселона направиха вълнуващо равенство 1:1 в първи 1/8-финален мач от Шампионска лига.

Първото полувреме премина на един дъх като "сините" имаха по-чистите положения за гол, въпреки че почти не играха с топката. На два пъти страховити изстрели на Вилиан едва не счупиха гредите, а един удар на Еден Азар премина в опасна близост до вратата.

От своя страна Барселона имаше териториално надмощие, но не създаде 100%-во положение. След малко повече от час игра късметът най-накрая беше с Вилиан и той с великолепен удар по земя откри резултата. В 75-ата минута обаче Лео Меси изравни след грешка в защитата на Челси.

Така аржентинският гений за първи път наказа Челси от общо девет мача и прекъсна втора прокоба през сезона, след като до есента не беше преодолявал вратар №1 на планетата Джанлуиджи Буфон.

До края не падна нов гол и всичко ще се реши на реванша на "Камп Ноу" на 14 март, като Барса изглежда фаворит за продължаване напред. За отбелязване е, че испанците вече нямат победа над този съперник в осем поредни срещи в турнира на богатите, три от които загубиха.


Мениджърът на домакините Антонио Конте заложи на схема 3-4-3, като юношите на каталунците Сеск Фабрегас и Педро Родригес стартираха мача. На върха на атаката действа Еден Азар, докато Алваро Мората остана на пейката заради липса на игрова практика.

Ернесто Валверде се спря на традиционното за него 4-3-3, като до Лео Меси и Луис Суарес игра капитанът Андрес Иниеста. Триото халфове беше съставено от Паулиньо, Иван Ракитич и Серхио Бускетс, а спряганият за титуляр Осман Дембеле остана резерва.

Още в началните минути на сблъсъка си пролича, че англичаните ще играят прибрано, като схемата им преливаше от 3-4-3 на 5-4-1, и се разчиташе на контри чрез бързите Еден Азар, Вилиан и Педро. От своя страна Барса организираше постепенни атаки с много подавания.

Първият опасен момент настъпи в 5-ата минута при първото по-продължително нападение на Челси. Тогава Азар стреля без подготовка, но на сантиметри над напречната греда. След това Челси наложи домакински натиск и в 9-ата минута Антонио Рюдигер засече с глава, но в аут. По-късно фамозен пробив на Азар създаде суматоха в защитата на Барселона, но атаката приключи за игра с ръка на Н’Голо Канте.

След четвърт час игра испанците създадоха първата си реална опасност. Лео Меси центрира в наказателното поле, където Паулиньо засече с глава към далечния ъгъл, но покрай целта. В следващите минути гостите натискаха, но не можеха да застрашат Тибо Куртоа. Владеенето на топката пък беше внушителните 75% в полза на каталунците.

След половин час игра Вилиан демонстрира бразилската си техника, преодоля трима съперници и спечели фаул на удобна позиция. Зад топката застана Маркос Алонсо, чийто удар беше сигурно уловен от Марк-Андре тер Стеген. Малко по-късно кариоката отново попадна под светлината на прожекторите. С перфектен фалцов изстрел Вилиан матира германския вратар, но гредата се оказа последна преграда пред гола.

В 38-ата минута Жерард Пике засече с глава, но в аут. Защитникът имаше претенции, че е задържан от Рюдигер в наказателното поле, но главният съдия Джунейт Чакър остана безмълвен. 180 секунди по-късно грешка на Сержи Роберто позволи на Вилиан да шутира, но отново страничният стълб спаси Барса. До края на полувремето гол не падна и за първи път от февруари 2016 г. (срещу Арсенал), Барса завърши първите 45 минути в Шампионска лига без точен удар.

От 19 докосвания пък Луис Суарес нито един път не игра с топката в противниковото наказателно поле и головата му суша в турнира нарасна на 836 минути. За последно той се разписа преди близо година при историческата победа с 6:1 над ПСЖ на "Камп Ноу", когато откри резултата в 3-ата минута.

В 53-ата минута обаче уругвайският стрелец беше на косъм да прекъсне негативната си серия след диагонален шут, който Куртоа изби. После Барса натисна здраво, но след малко повече от час игра Челси поведе. При късо изпълнение на корнер, Азар подаде към Вилиан, който овладя и от третия опит най-накрая беше точен с удар в долния ляв ъгъл – 1:0! Това беше шесто от общо девет попадение за бразилеца за Челси в Шампионска лига с изстрел извън наказателното поле.

Четвърт час преди края Меси изравни. Две последователни грешки в защитата на домакините, позволи на Андрес Иниеста да овладее, след което намери петкратния носител на Златната топка и той с удар от движение матира Куртоа за 1:1! Това беше 12 асистенция на Иниеста към Меси в Шампионска лига, което повече от всеки друг футболист на каталунците.

До края не падна нов гол и всичко ще се реши на реванша. 


Челси – Барселона 1:1

Голмайстор: 1:0 Вилиан (62), 1:1 Меси (75)

Челси: Куртоа, Рюдигер, Кристенсен, Аспиликуета, Алонсо, Моузес, Канте, Фабрегас (84-Дринкуотър), Педро (83-Мората), Вилиан, Азар
Мениджър: Антонио Конте

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Пике, Юмтити, Алба, Паулиньо (63-Видал), Бускетс, Ракитич, Иниеста (90-Гомес), Меси, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Лондон, ст.: "Стамфорд Бридж"
Съдия: Джунейт Чакър
Жълти картони: Рюдигер, Мората (Челси); Ракитич, Суарес, Бускетс (Барселона)