Ливърпул и Рома изиграха спиращ дъха първи мач от 1/2-финалите на Шампионска лига, който мърсисайдци спечелиха с 5:2 на "Анфийлд".

Домакините поведоха с 5:0 и за сетен път над всички беше голямата звезда на отбора Мохамед Салах. Той вкара първите два гола в сблъсъка и така общата му бройка за сезона във всички турнири нарасна на 43.

Освен това египетският национал се отличи и с асистенции към Садио Мане и Роберто Фирмино, който също се разписа два пъти във вратата на клетите "вълци". После Салах напусна терена и римляните стигнаха до две попадения, които оставиха интригата за реванша. Първо Един Джеко се разписа, а след него и Диего Пероти беше точен от дузпа.

Така реваншът след седмица в Рим много наподобява 1/4-финалите, където Рома елиминира Барселона след загуба с 1:4 на "Камп Ноу" и исторически успех с 3:0 на "Олимпико".


В състава на Юрген Клоп нямаше изненади. Атаката на домакините поведе атомното им трио Садио Мане, Мохамед Салах и Роберто Фирмино. Еузебио Ди Франческо заложи на 3-4-2-1, като малко зад Един Джеко започнаха Раджа Наинголан и Ченгиз Юндер, който беше предпочетен пред Патрик Шик.

Мачът на "Анфийлд" започна страхотно и още във 2-ата минута Кевин Строотман стреля, но Лорис Кариус улови. После Ливърпул наложи домакински натиск и стигна до няколко поредни опасности. Първо Мохамед Салах финтира Жуан Жезус и шутира, но Алисон Бекер беше на мястото си. По-късно египетската звезда демонстрира отличен поглед върху играта, изведе Роберто Фирмино, който потърси далечния ъгъл, но топката не намери целта. В 8-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн се опита да изненада бразилския вратар с далечен изстрел, но без успех.

След четвърт час игра Окс получи тежка контузия и беше изнесен на носилка. На негово място на терена се появи Жоржиньо Вайналдум, но този момент определено разстрои играта на мърсисайдци в средата на терена. В 18-ата минута Александър Коларов отправи истински снаряд, Кариус се намеси несигурно и позволи кълбото да мине между ръцете му, но горната греда го спаси. После Ливърпул отново взе преимущество и наложи свиреп натиск, но Садио Мане пропиля два 100%-ви шанса за гол.


Първо Фирмино изведе сенегалеца от центъра, той се справи с Федерико Фацио и се озова на чиста позиция, но прати топката над вратата. Секунди по-късно бразилецът отново намери африканеца, този път на точката за дузпата, но мерникът на Мане отново му изневери. Малко по-късно Алисон спаси удар на Салах. В 34-ата минута Мане най-накрая успя да вкара, но голът беше правилно отменен за засада.

Това не спря Ливърпул и англичаните натикаха "вълците" в половината им и попадението не закъсня. Само 120 секунди по-късно Фирмино намери Салах, който овладя топката и с великолепен удар в далечния горен ъгъл матира Алисон за 1:0! В 38-ата минута Деян Ловрен надскочи всички след изпълнение на корнер и този път гредата помогна Рома. По-късно бразилецът парира изстрел и на Вайналдум, но в 45-ата минута геният на Салах отново си каза думата.

Той направи двойно подаване с Фирмино, който го изведе през центъра на защитата и Салах с великолепно копване за втори път в мача преодоля Алисон и отново не се зарадва при попадението си. В 55-ата минута резултатът стана 3:0 за Ливърпул! Салах намери Мане на точката за дузпата и сенегалецът този път не сбърка, за да прати италианците в тотален нокдаун! След час игра Андрю Робърстън шутира след разбъркване, но вратарят изби с крак.

В 61-ата минута домакините все пак поведоха с 4:0 и до голяма степен сложиха точка на спора. Трент Александър-Арнолд с едно докосване във въздуха изведе Салах по фланга и голямата звезда на Ливърпул пусна пас успоредно на голлинията, където Фирмино нямаше как да сбърка! В 68-ата минута резултатът стана 5:0 за англичаните, след като Фирмино надсочки всички при корнер и с глава отново матира Алисон!

В 81-ата минута Рома най-накрая направи нещо смислено в атака и стигна до гол. Тогава Един Джеко се справи с Ловрен, овладя на гърди и разстреля Кариус в близкия ъгъл за 1:5! 5 минути по-късно драмата стана пълна! Джеймс Милнък игра с ръка в наказателното поле и главният съдия Феликс Брих от Германия посочи бялата точка! Зад топката застана Диего Пероти, който не сбърка и върна надеждите на римляните. Секунди по-късно удар на Джеко мина на сантиметри покрай целта.

Ливърпул - Рома 5:2 

Голмайстори: 1:0 Салах (36, 45), 3:0 Мане (55), 5:0 Фирмино (61, 68), 5:1 Джеко (81), 5:2 Пероти (86-д)

Ливърпул: Кариус; Александър-Арнолд, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън; Окслейд-Чембърлейн (18-Вайналдум), Хендерсън, Милнър; Салах (75-Ингс), Фирмино (90-Клаван), Мане
Мениджър: Юрген Клоп

Рома: Алисон; Фасио, Манолас, Жезус (67-Пероти); Флоренци, Де Роси (66-Гоналон), Строотман, Коларов; Юндер (46-Шик), Наинголан; Джеко
Треньор: Еузебио Ди Франческо

Ливърпул, ст.: "Анфийлд"
Съдия: Феликс Брих (Германия)
Жълти картони: Александър-Арнолд, Ловрен, Хендерсън (Ливърпул); Жезус (Рома)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2IEvr4SunL0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>