Лудогорец направи летящ старт в квалификациите на Шампионската лига с победа 7:0 над шампиона на Северна Ирландия Крусейдърс. Българският шампион унизи британците за най-голямата си победа в Европа до момента.

Разликата в нивото на двата отбора бе фрапиращо, като гостите се опряха на Лудогорец само до средата на първото полувреме. Марселиньо и автогол на Браун дадоха аванс на разградчани, а след почивката последва наказателна акция с нови пет гола, като впечатляващ хеттрик направи резервата Якуб Швеирчок в рамките на осем минути.

Така Лудогорец обезсмисли реванша в Белфаст и отсега си опече класирането за втория кръг на квалификациите. Там отборът на Пауло Аутуори ще срещне победителя от двойката Видеотон - Дюделанж.


Треньорът на тима Пауло Аутуори не прави нито една промяна в състава, който преди седмица победи с 1:0 Славия в мача за Суперкупата на България. Кешеру поведе атаката, с Марселиньо зад гърба си и Мисиджан и Вандерсон по крилата. В средата на терена ще действаха капитана Дяков и Кампаняро, а карето в защита пред вратаря Ренан бе - Сисиньо, Моци, Форстър и Натанаел.

Още от началото на мача си пролича голямата разлика в класите на двата отбора. Лудогорец пое инициативата от първата минута в търсене на ранен гол. Коравите северноирландци обаче бяха много агресивни и направиха доста брутални нарушения, като след четвърт час получиха два жълт картона.

Това накъсване на играта притъпи ранния устрем на българския шампион, който плетеше атаките си предимно с бързи набези по фланговете. Все пак домакините не изпуснаха мача от контрол и търпеливо чакаха своя момент.

Първият точен удар за разградчани дойде чак в 24-ата минута, когато Марселиньо от дистанция прати топката право в ръцете на вратаря О'Нийл. Само минута по-късно обаче Лудогорец разпечата британската врата.

Сисиньо нахлу отдясно в наказателното поле и извади топката за Марселиньо, който от десетина метра през двама противници намери левия долен ъгъл на вратата - 1:0.

След гола Лудогорец продължи да владее продължително топката и да не дава никакъв шанс на съперника дори за контраатака. В 40-ата минута Мисиджан впечатли с рейд през центъра. Холандецът тръгна с топката почти от центъра на терена и със страхотен пробив проби до границата на наказателното поле, но стреля встрани от вратата.

Както по-рано стана, при следващата атака Лудогорец стигна до гол. Кешеру на левия фланг пусна остра топка по земя пред противниковата врата, където Браун с шпагат заби топката в собствената си мрежа за 2:0.

След почивката нещата на терена не се промениха изобщо. Лудогорец спокойно и без много усилия си подаваше топката, дебнейки нов шанс да порази противниковата врата. Това се случи още в 53-ата минута, когато направи брилянтно центриране в наказателното поле, където измъкналият се от защитата Кешеру с глава простреля О'Нийл.

Малко по-късно румънският нападател можеше да вкара втори гол, но ударът му отблизо бе блокиран и топката излезе в корнер. Това обаче направи Марселиньо в 66-ата минута. Бразилецът продължи наказателната акция на Лудогорец с точен удар зад дъгата, който намери долния ляв ъгъл на О'Нийл 4:0.

В 68-ата Крусейдърс най-накрая имаше шанс да вкара поне едно попадение. Вратарят на Лудогорец Ренан изпусна топката след центриране от корнер, след което Моци на два пъти изби топката от голлинията след удари на британците.

В 73-ата минута разградчани вкараха петия си гол. След центриране отляво резервата Швиерчок пое топката на гърди и от воле заби топката в мрежата. Четири минути отново полякът обра лаврите, след като излезе сам срещу вратаря, литна го с хубав финт и пусна топката в празната врата за 6:0.

В 81-ата минута унижението за Крусейдърс продължи. Швиерчок издебна грешка на защитата, пребори се за топката и отблизо оформи своя хеттрик в рамките само на 8 минути. Докрая Лудогорец доигра двубоя на ходом и запази разликата, като вече мисли за следващия си съперник.

Лудогорец - Крусейдърс 7:0

1:0 Марселиньо 25
2:0 Браун - автогол 41
3:0 Кешеру 53
4:0 Марселиньо 66
5:0 Швиерчок 73
6:0 Швиерчок 78
7:0 Швиерчок 81

Лудогорец: Ренан, Сисиньо, Моци, Форстър, Натанаел, Дяков, Кампаняро, Вандерсон, Марселиньо, Мисиджан, Кешеру

Крусейдърс: О’Нийл, Бърнс, Беверланд, Лоури, Карвил, Кадел, Форсайт, Оуенс, Сноди, Браун, Хийтли