УЕФА обяви списък с тримата номинирани за наградата най-добър през изминалия клубен сезон в Европа.

При мъжете кандидатите за званието са полузащитникът на Реал Мадрид - Лука Модрич, бившият му партньор в атака, а понастоящем играч на Ювентус - Кристиано Роналдо и нападателят на Ливърпул Мохамед Салах.

Тримата номинирани са селектирани от жури, в което влизат 80 треньори на клубните отбори, участвали в групите на Шампионска лига и Лига Европа през миналия сезон, както и 55 журналисти, избрани от Европейската организация на спортните медии, по един от всяка страна членка на УЕФА.

Победителят ще бъде обявен на 30 август на церемония в Монако на тегленето на жребия за групите на Шампионска лига.

Участниците в журито са посочили по трима играчи, като първият получава 5 точки, вторият - 3, третият - 1 и на тази база са определени тримата финалисти. Треньорите нямат право да селектират играч от техния отбор.

При жените финалистките за приза са Пернил Хардер (Дания, Волфсбург), Ада Хегенберг (Норвегия, Олимпик Лион) и Амандин Анри (Франци, Олимпик Лион). 

Номинираните при жените са определени от треньорите на 12-те най-високо поставени женски отбори в ранглистата на УЕФА и от 12 журналисти, специализирани в женския футбол.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FChampionsLeague%2Fposts%2F2206861256026991&width=500" width="500" height="645" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>