Барселона – Манчестър Юнайтед е голямото дерби от 1/4-финалите на Шампионска лига. Това отреди жребият, който беше изтеглен преди минути в централата на УЕФА в Нион.

През 2009 и 2011 г. двата колоса на европейския футбол играха финали, които каталунците спечелиха с 2:0 в Рим и 3:1 на "Уембли". В  два мача за последно те играха 1/2-финали през 2008 г. Двубоят на "Камп Ноу" завърши 0:0, на "Олд Трафорд" "червените дяволи" спечелиха с 1:0 с гол на Пол Скоулс.

Жребият отреди и историческа битка между приятната изненада Аякс и италианският хегемон Ювентус. Двата отбора играха финал на "Олимпико" през 1996 г., който "бианконерите" спечелиха след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията). През 1997 г. те играха и 1/2-финал, като Юве спечели и двата мача – 2:1 в Амстердам и 4:1 в Торино.

Очаквано има и английска двойка на 1/4-финалите. Тотнъм се изправя срещу Манчестър Сити. Съперниците за първи път ще играят помежду си в Шампионска лига, а след реванша ще се срещнат помежду си и във Висшата лига.

Миналогодишният фаворит Ливърпул среща Порто. Миналата година двата отбора се срещнаха на 1/8-финалите и мърсисайдци спечели с разгромното 5:0 в Португалия, а реваншът на "Анфийлд" завърши спокойно 0:0.

Жребий за четвъртфиналите в Шампионската лига, сезон 2018/19:

Аякс (Холандия) – Ювентус (Италия)
Ливърпул (Англия) – Порто (Португалия)
Тотнъм (Англия) – Манчестър Сити (Англия)
Манчестър Юнайтед (Англия) – Барселона (Испания) 

Двойки за полуфиналите:

Тотнъм (Англия)/Манчестър Сити (Англия) – Аякс (Холандия)/Ювентус (Италия)
Манчестър Юнайтед (Англия)/Барселона (Испания) – Ливърпул (Англия)/Порто (Португалия) 

Четвъртфиналите ще се играят на 9/10 април и 16/17 април. Полуфиналите са на 30 април/1 май и 7/8 май.

Финалът е на 1 юни в Мадрид.