УЕФА оповести отборите, които стартират директно от груповата фаза на двата европейски клубни турнира през следващия сезон 2019/2020.

В Шампионската лига това са испанските Барселона, Атлетико Мадрид, Реал Мадрид и Валенсия, английските Манчестър Сити, Ливърпул, Челси и Тотнъм, италианските Ювентус, Наполи, Аталанта и Интер, турският Галатасарай, белгийският Гент, португалският Бенфика, австрийският Залцбург, руските Зенит и Локомотив Москва, френските Пари Сен Жермен, Олимпик Лион и Лил, германските Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, РБ Лайпциг и Байер Леверкузен.

Българският първенец Лудогорец започва от втория квалификационен кръг.  В групите на Лига Европа ще играят италианските Лацио и Милан, английските Арсенал и Манчестър Юнайтед, испанските Хетафе и Севиля, германските Борусия Мьонхенгладбах и Волфсбург, френските Рен и Сент-Етиен, руският ЦСКА Москва, португалският Спортинг Лисабон, украинският Олександрия, белгийският Мехелен, турският Бешикташ, австрийският Волфсбергер АК и швейцарският Лугано. 

ЦСКА и Левски стартират от първия квалификационен кръг на надпреварата, а Локомотив Пловдив - от втория.

Сред поставените в първа урна на ШЛ са шампионите на страните си Барса, Юве, Сити, Байерн, ПСЖ, Зенит, победителят в Лига Европа Челси и някого измежду финалистите през този сезон Ливърпул и Тотнъм.

Това ще е рекордно 24-то участие за каталунците и Реал в групите на Шампионите лига, а за Юве юбилейно 20-то. Аталанта ще дебютира в турнира, като никога не е участвал и в квалификациите. Също така интересното е, че "Кралете" са във втора урна.

Това означава, че Реал ще се падне с водач в групата с някого измежду Сити, Байерн, ПСЖ, Зенит, Челси, Ливърпул/Тотнъм или Ювентус. Така съществува шанс Кристиано Роналдо да се завърне на "Бернабеу", но с екипа на "бианконерите".

Квалификациите ще се проведат от 25 юни до 28 август, ден по-късно е жребият за груповата фаза.