Наполи удари с 2:0 Ливърпул в първа среща от група "Е" на Шампионската лига. Така мърсисайдци започнаха със загуба защитата на трофея си. Попаденията в мача забиха Мертенс в 81-ата минута след много спорна дузпа и Йоренте (90).

Както е известно, двата отбора бяха в една група на турнира и през миналия сезон, когато неаполитанците отново стигнаха до победата на "Сан Паоло".

Тогава обаче Ливърпул успя да излезе от групата за сметка на Наполи и в края на сезона триумфира с купата на Шампионската лига.


Срещата започна с високо темпо, като двата отбора се хвърлиха здраво още от първата минута. Неаполитанци стигнаха бързо до положение, но Адриан на два пъти спаси удари на Фабиан Руис, а при добавката Ървинг Лозано опъна мрежата на гостите, но от положение на засада и попадението правилно бе отменено.

Играта се водеше основно в средата на терена, като головите положения липсваха, а трябва да се отбележи и отличната игра на двете защити, ръководени от Ван Дайк и Кулибали.

В 22-ата минута Ливърпул стигна до първото си положение, но Мане не успя да вкара от воле. Последва и шанс пред Салах, но отново Кулибали го блокира.

До края на полувремето двата отбора си размениха по едно положение, като за гостите пропусна Мане, а за Наполи неточен бе Инсиние. Секунди преди почивката червените сътвориха страхотни възможности, но Милнър и Фирмино стреляха неточно. 

Второто полувреме започна с най-чистото положение до този момент в мача. Наполи сътвори страхотна многоходова атака, при която топката бе пратена на далечната греда към Мертенс, който стреля от въздуха, но Адриан направи феноменално спасяване с една ръка и извади сигурен гол.

Това положение стресна гостите и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции. След 60-ата минута Ливърпул изцяло контролираше мача и стигна до три чисти положения, но Салах, Мане и Фирмино направиха невероятни пропуски пред вратата на домакините.

Така се стигна до 81-ата минута, когато бе отсъдена доста спорна дузпа за Наполи, след като Робъртсън едва докосна Кайехон, но той се свлече театрално и спечели наказателен удар. Зад топката застана Мертенс и успя да вкара за 1:0.

До края Ливърпул натисна, но нямаше шанс за гол, а в продължението на мача защитата на червените допусна безумна грешка и Йоренте опъна мрежата за 2:0. Така Наполи заслужено си взе трите точки, а англичаните започнаха със загуба защитата на трофея си в Шампионската лига.

НАПОЛИ - ЛИВЪРПУЛ 2:0

Голмайстори: 

1:0 Мертенс (81 - дузпа)
2:0 Йоренте (90)

НАПОЛИ: Мерет, Манолас, Руи, Кулибали, Ди Лоренцо, Алан, Руис, Мертенс, Кайехон, Инсиние, Лозано

ЛИВЪРПУЛ: Адриан, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Милнър, Хендерсън, Фирмино, Мане, Салах