Последните осем мача в груповата фаза на Шампионската лига този сезон дадоха яснота за всички участници на осминафиналите, като големите въпросителни бяха в група "С" и група "D".

Сензацията беше сътворена от италианския Аталанта, който стартира с три поредни загуби и до снощи беше последен в групата си. Гръмката победа с 3:0 като гост на Шахтьор Донецк обаче изстреля бергамаските към фазата на елиминациите.

Там е също така Атлетико Мадрид, който не допусна изненада и удари Локомотив Москва у дома. По този начин за първи път в историята на турнира ще имаме отбори само от пет държави на осминафиналите - четири от Испания, четири от Англия, три от Германия, три от Италия и два от Франция.

Класиралите се 16 отбора ще бъдат разделени в две урни на жребия в понеделник - в едната ще бъдат победителите в групите, а в другата техните подгласници.

Както е известно, жребият не може да изправи един срещу друг отбори, които вече са били в една група, или от една страна. Победителите от групите могат да срещнат само втори тимове от останалите групи, като ще гостуват в първите мачове и ще са домакини в реваншите.

Първите двубои от 1/8-финалите ще са съответно на 18/19/25/26 февруари 2020 година, а реваншите - на 10/11/17/18 март.

Победители в групите: ПСЖ (Франция), Байерн Мюнхен (Германия), Манчестър Сити (Англия), Ювентус (Италия), Ливърпул (Англия), Барселона (Испания), РБ Лайпциг (Германия), Валенсия (Испания).

Втори в групите: Реал Мадрид (Испания), Тотнъм (Англия), Аталанта (Италия), Атлетико Мадрид (Испания), Наполи (Италия), Борусия Дортмунд (Германия), Лион (Франция), Челси (Англия).