Челси очаквано спечели гостуването си на Брайтън и така прекъсна серията си от 5 поредни равенства във всички турнири през 2018-а. Мачът бе първи от 24-ия кръг на Висшата лига.  
 
Сините се наложиха с комфортното 4:0 при гостуването на новака, но имаха и доста трудни моменти, като при малко повече късмет Чайките определено можеха да се надяват да вземат нещо от мача, тъй като направиха доста пропуски, а през първата част можеха да получат и дузпа. 
 
Два ранни гола обаче, помогнаха на лондончани да стигнат до ключовите 3 точки, като Еден Азар отбеляза 2 попадения. С успеха хората на Антонио Конте остава в четворката, като увеличиха актива си до 50 точки. Брайтън пък продължава битката за оцеляване, като остава с 23 и е близо до дъното. 
 
В състава на Челси голямата новина бе отсъствието на вратаря Тибо Куртоа, който бе с контузия в глезена. Уили Кайбайеро стартира за първи път във Висшата лига за Сините, а Миши Батшуай поведе атаката в отсъствието на наказания Алваро Мората.

Началото бе отлично за Челси и много бързо стана ясно, че гостите няма да имат проблеми да спечелят двубоя. Още в 3-ата минута Стивънс не успя да изчисти центриране на Моузес като прати топката в Азар, който с отличен удар реализира. 

 
Само 3 минути след това Уилиан вкара сензационен гол. Канте прати топката напред, а Азар взаимодейства с Батшуай. Белгиецът отклони към бразилеца, който с фантастичен изстрел от 20 метра направи 2:0. Цялата атака обаче, че бе страхотна. 
 
Домакините успяха да се подобрят и Стивънс стреля точно, но право в Кабайеро. В 17-ата минута феновете на Чайките се ядосаха, след като вратарят на Челси спъна Скелото в една ситуация, но реферът Джон Мос не отсъди дузпа, въпреки че трябваше. 
 
Последваха положения и за двата тима, а мачът определено бе много интересен. Прьопер пропусна за Брайтън отблизо, а и лайнсменът бе вдигнал засада. Челси отговори с контра и удар на Уилиан, който Райън изби, а след минути се справи и с опит на Батшуай. 
 
Кабайеро пък отрази с невероятен рефлекс удар с глава на Прьопер в 30-ата минута. В 36-ата южняците поискаха нова дузпа пак за падане на Скелото, но реферът пак замълча и този път сякаш бе прав. 
 
Второто полувреме започна с греда за домакините, след като Прьопер нямаше късмет да отбележи. В 59-ата минута обаче и Челси удари греда. Уилиан изпълни свободен удар, но Райън успя да отклони топката в рамката. 
 
Уилията на Брайтън да се върне в мача продължиха, но нещо все не достигаше на домакините, за да стигнат до така важния гол. Скелото остана на чиста позиция, но от 11-12 метра не успя да преодолее Кабайеро. 
 
В 77-ата минута интригата окончателно приключи. Азар получи топката отляво и тръгна мощно напред. Защитниците отстъпваха, а белгиецът само това и чакаше. Той стигна до наказателното поле и нямаше проблеми да се справи с Райън и да направи 3:0. 
 
В оставащото време мачът просто се доиграваше, а гостите стигнаха и до още един гол, след като Моузес бе изведен в наказателното поле от младока Мусонда и вкара с удар покрай Райън. 
 
Брайтън – Челси 0:4
 
0:1 Азар 3
0:2 Уилиан 6
0:3 Азар 77
0:4 Моузес 89
 
Брайтън: Райън, Скелото, Голдсън, Дъфи, Дънк, Зутнер, Грос (67 Кайал), Стивънс, Прьопер, Хемед (67 Мъри), Марч (83 Искиердо)
Челси: Кабайеро, Аспиликуета, Кристенсен (57 Давид Луис), Рюдигер, Моузес, Канте, Бакайоко, Алонсо (75 Дзапакоста), Уилиан (80 Мусонда), Азар, Батшуай