Адам Бейт, „Скай Спортс”

За Маурицио Сари просто няма връщане назад. Загубата от Манчестър Юнайтед накара феновете на Челси окончателно да се обърнат срещу италианеца. 

Сините често сменят треньорите си, но рядко привържениците показват недоволството си от специалистите. Обикновено уволнението идва преди това. На „Стамфорд Бридж” обаче, посланието бе пределно ясно. 

Ключовите моменти в двубоя дойдоха преди почивката, когато Юнайтед вкара и двата си гола, но най-важната ситуация за Сари бе след нея. За пореден път той реши да замени Рос Баркли с Матео Ковачич и за феновете на домакините бе ясно, че идеите на наставника се изчерпиха. 

Още когато четвъртият съдия вдигна №17 освиркванията започнаха. Последваха скандирания и от трибуната „Матю Хардинг”, които бяха със съвсем ясно послание: „Утре сутринта ще те уволнят!”. 

Когато наставникът бе запитан на пресконференцията за реакцията на привържениците, той отговори: „За всичко си има първи път. Ние просто играхме объркващ футбол” и това ясно показва, че той не вижда изход от ситуацията. 

Това, че Сари държи твърдо на философията си е нещо, което заслужава уважение, но когато късно в такъв мач сменяш десния защитник с друг бранител, а Калъм Хъдзън-Одой остава на пейката показва, че нещо не е както трябва. Просто е трудно да се види как Сари иска да промени тенденцията. 

Неговият непосредствен план е да работи усърдно с играчите в следващите дни в стремежа да подобри отдадеността и агресията, но всъщност изглежда, че той има едва няколко дни, които му остават в клуба. В четвъртък е реваншът с Малмьо, а в неделя финалът за Купата на Лигата срещу Манчестър Сити, след като наскоро тимът му бе пометен от съперника с 0:6. Затова и тези мачове изглеждат по-скоро като заплаха, отколкото като възможност за промяна. 

„Трябва да играем по-малко индивидуално и да движим топката по-бързо” обяви Сари след мача. Това е нещо фундаментално, но знаците за него са доста малко. Думите му могат да бъдат изтълкувани като насочени към Еден Азар и това, че задържа твърде много топката, но всъщност именно магията на белгиеца е това, което може да направи разликата за Челси. 

Запитан дали играчите все още са зад него, италианецът каза: „Не съм сигурен, но мисля, че да”. Той обаче много греши, а още по-неприятно е, че всъщност играчите, които доведе, са една от най-големите слабости в отбора. 

Челси е още по-далеч от футбола, който Сари иска да вижда и изглежда така, че за него просто няма връщане назад. Тимът просто е загубил вяра в неговата философия и именно затова изглежда разбит.