Челси се класира за 1/8-финалите на Шампионска лига, след като победи с 2:1 Лил в мач от група "Н" на турнира.

Домакините вкараха головете си още през първото полувреме чрез Тами Ейбрахам и Сезар Аспиликуета. Попадението на английския стрелец беше след фамозно изпълнение с пета след подаване на Вилиан. Французите се разписаха с първия си точен удар на "Стамфорд Бридж", който беше дело на Люик Реми в 78-ата минута.

С успеха Челси събра 11 точки и остана зад Валенсия, който има същия актив, но по-добри показатели в директните двубои. "Прилепите" си осигуриха място във фазата на елиминациите след победа с 1:0 над Аякс в Амстердам.

Срещата в Холандия беше изключително напечена, но голът на Родриго в 24-ата минута се оказа фатален за миналогодишния 1/2-финалист в турнира, който отпада с 10 т.


Челси натисна "кучетата" от самото начало в търсене на задължителна победа за класиране във фазата на директните елиминации. Още в 10-ата минута домакините пропуснаха отличен шанс да изправят на крака трибуните на "Стамфорд Бридж". Тами Ейбрахам намери Кристиан Пулишич, но ударът на американеца мина встрани от дясната греда.

След четвърт час игра лондончани отново изпуснаха да поведат. Емерсон стреля от границата на пелантерията, но Мик Менян се беше пласирал отлично и спаси. 60 секунди по-късно Н’Голо Канте нанесе превъзходен шут от движение, но покрай левия стълб.

Мощният натиск на Челси се увенча с успех в 19-ата минута. Тогава Вилиан навлезе в наказателното поле, стигна до аутлинията, откъдето пусна пас успоредно на вратата. Там дебнещият Ейбрахам с много красиво изпълнение с пета откри резултата – 1:0!

После "сините" продължиха да натискат и на два пъти Вилиан не успя да удвои преднината. Но това стори Сезар Аспиликуета в 35-ата минута. Емерсон центрира от корнер и испанецът с безпощадно изпълнение с глава матира Менян за 2:0!

Този момент тотално обезвери "кучетата", които бяха в Лондон на екскурзия. Малко след подновяването на играта Вилиан за сетен път пропусна да се разпише. В 47-ата минута той получи пас на чиста позиция, но не отигра добре топката и я подари на вратаря. По-късно бразилският национал стреля от фаул от 25 м, но отново стражът на Лил се оказа поредна преграда пред гол за крилото.

После мачът се доиграваше, а в 72-ата минута Менян получи контузия и на терена се появи резервният вратар Лео. Малко по-късно той демонстрира добър рефлекс, след като спаси изстрел на Матео Ковачич.

И противно на логиката, в 78-ата минута Лил намали изоставането с първия си точен удар в мача. След продължителна атака Джонатан Бамба намери Люик Реми на точката за дузпата и нападателят разпечата Кепа Арисабалага за 1:2! До края не падна нов гол и Челси спечели.

Челси - Лил 2:1

1:0 Ейбрахам (19), 2:0 Аспиликуета (35), 2:1 Реми (78)