Лондон, столицата на Обединеното кралство и Англия, е сред четирите градове с най-голямо глобално значение, редом до Ню Йорк, Париж и Токио. Населението на Лондон е около 7 388 000 души и градът произвежда близо една пета от брутния вътрешен продукт на Великобритания.

Смята се, че Лондон е основан от римляните след нахлуването на император Клавдий на острова през 43г. С настаняването си около Темза римляните започват строежи на пътища, градове, крепости и в резултат на това търговията процъфтява.Така Лондон непрестанно се развивал и растял, докато в края на IIв. не бива опустошен. Възстановен е някъде около 200г. Тогава той бива и обграден със стена дълга 3 км. и висока 6 м. Градът бива изоставен от жителите си през 410г., когато Римската империя започва сериозно да запада и населението на Лондон е принудено да търси ново място за живот.

Междувременно Лондон продължава да расте. През 9в. Градът се изправя пред нова опасност – викингите. Лондон е  бил плячкосан през 841г. , а през 851г, датските нашественици се завръщат с 350 кораба като го оставят в руини.

Когато идват на власт тюдорите (1485-1603г.) те влагат нова насока в развитието на града, повлияни от Великите георграфски открития, те превръщат Лондон в един от най-големите градове в Европа.

През 1665г. населението на столицата преживява невероятен удар - близо 100 000 души умират от чумната епидемия. Година по-късно пък невероятен пожар разрушава близо четири-пети от града. Това обаче позволява на архитектите да вдигнат наново Лондон, но този път като един изключително модерен град.

Населението отново започва да расте. Поради разцвета на търговията, хора от целия остров започват да се стичат в Лондон за да си намерят препитание. Така в началото на XIXв. населението е близо 1 млн. През 1837г. на власт идва кралица Виктория и под нейното вещо ръководство Лондон бива изцяло реконструиран. Построени са нови пет моста над р.Темза, започва изграждането са гражданските железници. В края на XIXв. населението вече е 6 млн. душите.

Второто по-сериозно реконструиране на града идва след бомбандировките през ВСВ, в които загиват над 2 000 души. Започва масово електрифициране, газифициране на града както и разширяване на транспортните, пощенските и телефонните услуги.

Днес живота в Лондон е изключително скъп. Цената да живееш в този прекрасен град започва от 20 000 паунда - заплатата на един учител или медицинска сестра. Наемането на апартамент е скъпо, но купуването - невъзможно. 

За тези, които искат да посетят Лондон, то непременно трябва да обърнат внимание на часовникова кула Биг бен;Уестминстърското абатство,където се извършват коронациите,сватбите и погребенията на кралското семейство; Бъкингамския дворец, резиденцията на кралското семейство и разбира се London Eye - колело за наблюдение високо 137 метра. Огромна забележителност в Лондон са музеят с восьчни фигури Мадам Тюсо, най-голямата тьрговска улица в Лондон  - "Оксфорд стрийт" по която рядко се срещат англичани. Лондон е известен с червените двуетажни автобуси и червените телефонни кабини, грабващи окото на всеки току що пристигнал турист.