От създаването си до момента Челси никога не е сменял "Стамфорд бридж" с друго спортно съоръжение. Официалното откриване на стадиона е на 28 април 1877г., като първите 28 години от съществуването си е използван основно от "Спортен клуб Лондон" за арена на различни атлетически мероприятия, но не и футбол. През 1904г. теренът е закупен от бизнесмена Гус Миърс и брат му Джей Ти Миърс, които имали една единствена цел - да провеждат футболни срещи.


Дизайнът на стадиона е проектиран от видния архитект на спортни здания Арчибалд Лейч. Първоначално теренът е предложен на Футболен клуб Фулъм, но офертата е отхвърлена. Тогава собствениците решават да си създадат отбор. И тук е най-уникалния момент в историята на отбора - за разлика от повечето тимове, който първо се сформират и после търсят стадион, при Челси се получава обратното - отборът е съзаден заради спортното съоръжение. Тъй като в квартала вече е имало тим на име Фулъм, основателите решават да използват името на съседния квартал - "Челси", като отхвърлят наименования от рода на ФК Кенсингтън, ФК Стамфорт Бридж или пък ФК Лондон.

Първоначално стадионът е бил с овална форма и една една покрита трибуна. Побирал е внушителните 100 000 души. През 1930г. е реконструиран, а южната трибуна става двуетажна, като една пета от нея е покрита. Въпросната част от стадиона е известна с прякора си "Шед Енд", което в бувкален превод ще рече "бараката" или "заслона". Не е ясно откъде точно произлиза това наименование, но мнозина считат, че то има връзка с покрива на трибуната, който е бил покрит с вълнообразна ламарина използвана по това време в Англия за сайвани и хангари.През 60-те и началото на 70-те собствениците на клуба планират солидна модернизация на "Стамфорд бридж". Идеята е съоръжението да разполага с 50 000 седящи места. Работата започва първо по Източната трибуна, но ремонтът е толкова скъп, че Челси едва не фалира. Резултатът е ужасяващ - стадионът е продаден на строителни предприемачи. След дълга съдебна битка имуществото е върнато на клуба, но чак през средата на 90-те години, когато продължават и ремонтните дейности. В крана сметка всички трибуни са със седалки и са приближени до терена. Процесът по реновирането завършва неотдавна - през 2001г.

В момента "Стамфорд бридж" и правата върху марката "Челси" са собственост на неправителствената организация "Собствениците на игрището на Челси", в която феновете са акционери. Идеята за подобна собственост е никога да не се повтаря тежкият период от 70-те и 80-те, когато клубът е на колене.

Сегашният капацитет на стадиона е 42 055 души. Има планове за неговото уголемяване на 50 000 души, но реализирането им е почти невъзможно, тъй като в съседство на терена са две железопътни линии, застроени площи и главен път. Ако бъдат разширени трибуните ще трябва да се влиза единствено през централния вход, който се намира на Фулъм Роуд. Това обаче е в разрез с всички съвременни изисквания за безопасност и е почти невъзможно да се осъществи. Не случайно в "синия" клуб все по-често се говори за смяна на стадиона.