Утре Изпълнителното бюро на БФС ще проведе заседание, на което ще разгледа предложенията на работната група как и кога да бъдат подновени първенствата.

Това ще се случи на среща, която започва в 13:00 часа. Футбол у нас ще има най-рано на 5 юни, петък, съобщава „Тема Спорт“. Тази дата ще е първата възможна, на която евентуално да се възобновят мачовете в елита.

При такъв вариант пандемията от коронавируса трябва да бъде овладяна до 13 май и да бъде прекратено обявеното извънредно положение.

Ако всичко дотогава е наред, още на следващия ден тимовете ще подновят тренировки. Те ще имат на разположение 20 дни за кратка подготовка – до 4 юни включително. А ден по-късно ще стартират и официалните двубои.

Според плановете до края на юли трябва да бъде доиграно цялото първенството – двата кръга от редовния сезон и плейофите, както и полуфиналите и финалът за Купата на България.

Ще бъдат определени и влизащите – първият от Втора лига ще се класира директно на мястото на последния от efbet Лига, а вторият и третият от втория ни ешелон, ще играят баражи за промоция с 12-ия и 13-ия от елита. Ще има и плейоф за Лига Европа – четвъртият срещу седмият.

Вече дори е начертан предварителен план за следващата кампания. Ако тази се доиграе до края на юли, то тимовете ще имат кратка двуседмична пауза, и на 14 август, петък, ще може да стартира сезон 2020/21. Но до тогава има доста време, първо трябва да се справим с пандемията.

Естествено, разглеждат се и съкратени варианти. Сред тях е само доиграването на двата кръга до края на редовния сезон в елита, както и срещите за купата. При него във Втора лига ще се направят директно плейофи за влизане. 

Септември Сф и ЦСКА 1948 при разменено гостуване ще определят новия член на мястото на Витоша Бистрица (последен в елита), а загубилият отива на бараж срещу 13-ия в елита. Локомотив София и Монтана по същия начин ще определят кой ще играе срещу 12-ия.

При такава опция не би трябвало да има и бараж за Лига Европа между 4-ия и 7-ия. В момента шести и седми с равен брой точки са Черно море и Берое, на които им предстои мач помежду им. Ако не отпадне баражът, то всеки бил предпочел да загуби, вместо да спечели – оставайки седми, ще имаш шанс за евротурнирите.

От Левски вече на няколко пъти заявиха категорично, че искат първенството да се доиграе. Изпълкомът на БФС, на някое от следващите си заседания, трябва да избере и нова дата за Конгрес, защото на 7 юни такъв няма как да бъде организиран.