Варна е град в североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие.

Населението на града е 348 527 души (2014), което поставя Варна на трето място по големина в България след София и Пловдив. На територията му е разположено Адмиралтейството на Българската армия.

В града се съхранява златно съкровище от халколита, за което се смята, че е най-старото златно съкровище в света и дало име на т.нар. Култура Варна. Варна често се нарича „морската столица“ или „лятната столица на България“ и е важен туристически и културен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

Сред международните културни събития, които се провеждат в града, са фестивалите Варненско лято, Любовта е лудост, Златният делфин, Август в изкуствата, Видеохолика и други.

Климатът на Варна е с морско и континентално влияние. Средна януарска температура 1,9 °С, средна юлска 22,4 °С, средногодишна 12,2 °С., абсолютна минимална температура –19 °С, абсолютна максимална 41 °С. Средните годишни валежи са 540.3 мм. Най-продължителното слънчево греене във Варна се наблюдава през юли и август, съответно 300,7 и 299,2 часа.

Варна е един от малкото български градове с положителен естествен прираст.

Варна е кандидат за Европейска младежка столица 2016 г. и Европейска столица на културата 2019 г.