Шампионска лига е един неповторим турнир, в който най-добрите европейски състави се изправят в битка за най-желания клубен трофей.

През този сезон във финалния мач на митичния „Уембли” се изправят противно на много очаквания двата най-добри немски отбора – Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен.

По пътя към финала те елиминираха на полуфиналите смятаните за най-добри отбори в света Барселона и Реал Мадрид. Като Байерн не просто елиминира „каталунците”, а ги разгроми и в двата мача. Нещо, което никой не бе правил от доста години. Всичко това говори за едно невероятно израстване на немските клубове.

Възходът на немския клубен футбол може да се каже, че се наблюдава най-осезаемо от 2010 година, когато Байерн Мюнхен игра финал с Интер на Жозе Моуриньо и загуби.

През следващия сезон Шалке 04 игра полуфинал, на следващата година Байерн отново достигна до мача за титлата и отново загуби, този път от Челси.

Така стигаме до сезон 2012/2013, когато на финал за 3-ти път в последните четири сезона ще наблюдаваме Байерн Мюнхен срещу младия, талантлив и амбициозен състав на Борусия Дортмунд воден от Юрген Клоп.

Логично е да си зададем въпроса „Кои са основните причини за всичко това?”.

Безспорно като основен фактор трябва да споменем физическото състояние на футболистите. Ако си припомним отново двата мача между Байерн и Барселона, ще забележим, че една от основните причини „каталунците” да бъдат смазани е фактът, че играчите Юп Хайнкес бяха в перфектно физическо състояние.

Това предимство идва от там, че в Бундеслигата има зимна пауза, която трае цели 6 седмици. Докато през това време немските клубове се подготвят за заключителната част от сезона, отборите в другите водещи първенства в Европа не спират да играят.

Втората главна причина за тези успехи според мен е невероятната тактическа дисциплина. Юп Хайнкес и Юрген Клоп са свършили невероятна работа с играчите си и по перфектен начин успяват да предадат философиите си на терена. Пословичната немска дисциплина се вижда много ясно на терена. Очевидно е, че има голямо разбирателство между футболистите и треньора, нещо без което добрият колектив не би съществувал.

И в края няма как да не се обърне особено внимание на футболистите. Без перфектните изпълнители, с които треньорите разполагат, сега нямаше да има немски финал. В Борусия в момента играят едни от най-талантливите млади играчи на Германия като Марио Гьотце, Марко Ройс, Илкай Гюндоган, Матс Хумелс.

В Байерн е съчетан опитът с младостта. Там наблюдаваме Швайнщайгер, Лам, Нойер, Мюлер, Бадщубер, Гомез и други. С такива футболисти съм сигурен, че през 2014 ще станем свидетели и на триумф на немския футбол над испанския на национално ниво.

Смятам, че трябва да се обърне и малко внимание на третия немски отбор в Шампионската лига през този сезон. Това е Шалке 04. „Миньорите” завършиха като първенци в група с английския Арсенал, а след това бяха близо и до отстраняването на мултимилионната селекция на Галатасарай. Да не забравяме, че Шалке игра и полуфинал в турнира през 2011 година.

Всичко споменато в статията говори много за невероятния възход на немския клубен футбол. Възход, който очаквам съвсем скоро да се предаде и на национално ниво.

И така на 25 май ни предстои на станем свидетели на невероятния немски финал между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Смятам, че който и от двата отбора да спечели, ще бъде напълно заслужено. Това ще бъде най-добрата награда за перфектно свършената работа, но в крайна сметка важното е, че Германия ще ликува!