Бившият треньор на ЦСКА Александър Станков говори пред „Тема Спорт” за възможността армейците да купят лиценза на Литекс и още догодина да се окажат в А група.

Доскоро той водеше китайския Хунан, но напусна и се прибра в средата на ноември. Наставникът е син на една от емблематичните фигури в историята на ЦСКА - Боби Станков, който е бивш футболист, треньор, директор, председател и първи президент на клуба (1989-1990, а за кратко бе такъв и през 1993 г.).

„Аз съм воден от мисълта, че ЦСКА трябва да играе в А група, където му е мястото. Дълбоко свързан съм с този отбор и знам какви са изконните му традиции. Наскоро се върнах в България и прочетох, че някои ветерани и фенове се притесняват дали историята щяла да остане при евентуално обединение с Литекс".

"Темата с успехите наистина е деликатна, но не е ли по-добре ЦСКА да е в А група? Аз лично не бих забравил историята на ЦСКА. Знам я наизуст, свързан съм с нея. Но аз не тълкувам обединението с Литекс като унищожаване, даже напротив – смятам, че е добър вариант. Всичко е въпрос на настройка”, каза Станков.

„На фона на всички злини, които се случиха с ЦСКА, и всичките проблеми, които постоянно изскачат, не виждам нищо лошо в обединението. В крайна сметка това е един вариант, чрез който да се измъкнем от тази дупка, в която сме изпаднали".

"При цялото ми уважение към другите отбори, но ЦСКА просто няма място нито в Б, нито във В група. Скитането на този велик клуб в долните дивизии е все едно да носиш бели чорапи и черен костюм – пълен абсурд".

"И след като има възможност отборът още догодина, евентуално, да е в елита, защо да не се възползваме? Аз искам да гледам моя ЦСКА в А група и в Европа, а не да играе по някакви ниви”, добави Станков.

Той коментира и появилата се информация, че има запазен директорски пост от Гриша Ганчев, в случай че обединението стане факт. „Не крия, че съм в добри отношения с господин Ганчев. Познаваме се от много години, държим връзка. Но аз нито се боря за пост, нито имам някакви цели да ставам директор".

"Не чакам на никого да ми помага и да ме урежда. Чул съм се два пъти с Ганчев и вече ме спрягат за директор... Иначе той е човек, който не се отказва лесно. Знам, че е истински цесекар и се опитва да направи най-доброто за клуба”, коментира още Станков.