Още по темата

 

Ръководството на втородивизионния ЦСКА 1948 предложи на колегите си от Левски да смени аржентинския Бока Хуниорс за юбилейния мач по случай 75 години от рождението на легендата Георги Аспарухов-Гунди.

Според този клуб така щяла да се възстанови традицията на "Вечното дерби". Трябва обаче да се отбележи, че този втородивизионен клуб е създаден през лятото на 2016 година и в кратката си история няма мач с Левски. 

Ето писмото, което изпрати изпълнителният директор на въпросния клуб Добрин Гьонов до колегата му в Левски - Красимир Иванов:

"Уважаеми г-н Иванов, през 2018 г. се навършват 75 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди, най-голямата легенда на ръководения от Вас клуб и безспорно личност с фундаментално значение за българския футбол, който за кратко в зората на кариерата си облича и екипа на ЦСКА.

Научихме, че гостуването на аржентинския гранд Бока Хуниорс в София по случай юбилея на Аспарухов е осуетено и затова решихме да ви предложим съперник на футболния терен на Левски за този специален празник да е ЦСКА. Нашите два клуба - чрез великите си футболисти като Гунди, чрез феноменалните си генерации и чрез своите уникални фенове, са създали явлението Вечно дерби, което няма аналог в българския футбол. Едва ли има по-подходящ начин да бъде отбелязан юбилея на Аспарухов, освен чрез възстановяване на великото съперничество между "сини" и "червени", прекъснато по нефутболни причини преди 3 години.

ЦСКА тръгна от най-ниското ниво - за да извърви честно и достойно пътя до завръщането си сред най-добрите в България. Дори в най-тежките моменти не сме спирали да държим на морала и ценностите на нашия клуб. Затова и винаги ще уважаваме нашия голям исторически съперник, с който в миналото нееднократно сме се срещали в приятелски и юбилейни двубои. Вярваме, че България и българският футбол се нуждаят от своя голям мач - вечното дерби, а 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов е идеален повод да възкресим неговата славна традиция. Поздрави и хубав ден! ЦСКА 1948".