ЦСКА отпадна от 3-ия квалификационен кръг на Лига Европа, след като загуби с 0:1 гостуването си на Зоря Луганск. Така украинците се класираха за следващата фаза с общ резултат 2:1.

С основна вина за елиминирането на "червените" е главният съдия от Франция Амари Делерю. В 21-ата минута той не даде чиста дузпа за българите, а при последвалата контра Иван Турицов спъна откъсващия се сам срещу Витаутас Черниаускас – Владлен Юрченко, и получи директен червен картон.

С човек по-малко на терена "армейците" създадоха по-чистите голови положения, но много силен мач изигра вратарят на украинците Микита Шевченко, който спаси всичко възможно. Зоря стигна до успеха в самия край, когато ЦСКА хвърли всичко в атака. Точен беше Назарий Русин, който след това получи второ официално предупреждение за сваляне на тениската и беше изгонен.

Така ЦСКА за втора поредна година отпада от тази фаза на турнира след спорни съдийски решения. В плейофите пък Зоря най-вероятно ще срещне Еспаньол.  

Проследете мача по минути тук 


Люпко Петрович очаквано заложи на същия състав от първия мач с украинците, както и срещу Лудогорец (0:0) в дербито на efbet Лига от неделя. Схемата на игра беше 3-5-2, като в предни позиции действаха Али Соу и звездата Евандро, който преди сблъсъка имаше контузия. Зад тях действа Тиаго Родригес, с капитанската лента отново излезе опитният Петър Занев. 

За разлика от срещата в София, където Виктор Скрипник заложи на 4-3-3, този път спецът се спря на 4-4-2. В атака започна взетият под наем от Динамо Киев Назарий Русин. Това беше едва трети мач за 20-годишния нападател с екипа на отбора. На "Васил Левски" той се появи като резерва, а преди дни се разписа при  успеха с 3:1 над Колос Коваливка.

Мачът започна предпазливо, въпреки че още в началото пред Али Соу се откриха добри възможности за гол. Той първо беше изведен на чиста позиция, но се засуети дали да комбинира или финтира защитник и топката му беше избита. После гамбиецът получи подаване на границата на наказателното поле. С елегантно завъртане преодоля съперник, но ударът му беше адски неточен.

След малко повече от четвърт час игра Нуно Томаш загуби топката в опасна зона, което позволи на Владлен Юренко да шутира, но Витаутас Черниаускас спаси. После далечен удар на Кристиян Малинов попадна в ръцете на Микита Шевченко, а в 21-ата минута дойде най-скандалният момент в сблъсъка.

Тогава Шевченко не се намеси добре при центриране отляво, изпусна топката, която попадна в Малинов. Той стреля, тя се отби в ръката на Богдан Михайличенко, но главният съдия от Франция Амари Делерю не отсъди 100%-ата дузпа. При последвалата контра на Зоря, Иван Турицов спъна откъсващия се сам срещу Черниаускас Юренко и получи директен червен картон.

С човек по-малко на терена ЦСКА пропусна отлична възможност да поведе. Петър Занев с дълго подаване намери Евандро, който засече от движение, но Шевченко с чудесна намеса изби. В самия край на полувремето украинците можеха да поведат, но Черниаускас отрази удара на Михайличенко, след което Занев изчисти с глава.

След почивката Зоря се опита да натисне, но атаките завършваха с много неточни центрирания. В 58-ата минута Жеферсон центрира, Соу засече с глава, но слабо и Шевченко улови без проблеми. По-късно нападателят на ЦСКА получи пас в наказателното поле, завъртя се, но изпълнението му отново беше слабо и вратарят спаси. Украинците отговориха с мощен удар на Богдан Лежньов, който Черниаускас изби.

Втората част продължи да бъде много скучна, като Зоря владееше топката и се опитваше да пробие добре подредената защита на ЦСКА, но неуспешно. От своя страна "червените" чакаха шансове за контри, с които да шокират домакините, но не им се получаваха. В 73-ата минута "армейците" пропуснаха златен шанс да поведат. Малинов нахлу в наказателното поле със серия от финтове, стреля между двама защитници в далечния ъгъл, но Шевченко с фамозна намеса изби.

В 85-ата минута младият Митко Митков стреля точно в долния ляв ъгъл, но Шевченко изби с върха на пръстите си. После Люпко Петрович  хвърли всичко в атака, след като пусна в игра Тони Уот за сметка на Жеферсон. В 88-ата минута обаче Зоря поведе. Назарий Русин беше изведен на чиста позиция, Раул Албентоса изчисти от голлинията, но топката се върна в нападателя. При втория опит той не сбърка, но получи втори жълт картон, тъй като си свали фланелката.

До края не падна нов гол и Зоря се класира за следващата фаза, докато ЦСКА отпадна. 

Зоря - ЦСКА 1:0

Голмайстор: 1:0 Русин (88)

Зоря: 30. Шевченко, 7. Кочергин, 10. Хомченовски, 11. Будкивски (90-Кабайев), 14. Михайличенко, 15. Вернидуб, 18. Тумчук, 20. Абу Хана (4-Чеберко), 21. Иванисениа, 31. Русин, 80. Юрченко (46-Лежньов)

Треньор: Виктор Скрипник

ЦСКА: 30. Черниаускас, 25. Албентоса, 24. Томаш, 11. Занев, 19. Турицов, 20. Тиаго, 15. Малинов (82-Фабрини), 16. Бикел, 3. Жеферсон (87-Уот), 10. Евандро (56-Митков), 22. Соу
Треньор: Люпко Петрович

Ст.: "Славутич Арена", Запорожие
Съдия: Амари Делерю (Франция)
Жълти картони: Хомченовски, Юрченко, Будкивски, Русин, Шевченко (Зоря); Турицов (ЦСКА)
Червени картони: Русин 90' (Зоря); Турицов 22' (ЦСКА)