ЦСКА представи вчера официално третото си лятно попълнение - халфът Юнус Санкаре (30 г.). Той идва като свободен агент, след като за последно е бил собственост на елитния френски Бордо.

Санкаре е висок 184 см., силният му крак е левият. Отличава се с агресия и голяма енергия. Действа добре и в дефанзивен, и в офанзивен план. Като основен недостатък се отбеляза липсата му на бързина, а в по-ранни етапи от кариерата му и големия брой жълти картони.

Около Санкаре никога не е било скучно. Играчът има огромен опит в Лига 1, но и богато „досие” със скандали извън терена. Санкаре е особен характер, не е от тези, които си мълчат и е свикнал да се бори за своите шансове, а не да му идват даром

Благодарение на ЦСКА халфът получава възможност да сложи край на изгнанието си от футбола. Преди година той изпада зад борда в Бордо, след като е назначен нов треньор - Пауло Соуза. Санкаре за последно е бил на терена през май 2019 г.

При все, че е труден характер, визитката му красноречиво говори за неговите качества. Общо в Лига 1 Санкаре има 265 мача, 28 гола и 22 асистенции. Записал е още 51 мача и 6 гола в Лига 2, 19 срещи и 2 попадения за Купата на Франция, както и 23 участия, 4 гола и 3 асистенции за Купата на УЕФА и Лига Европа. Като се добавят и 7-те му срещи за Сенегал и мачовете за Купата на лигата във Франция, халфът има точно 380 двубоя на професионално ниво във всички турнири.

Най-силните моменти в кариерата на Санкаре са при треньора Жуслен Гурвенек в Гинган и след това в Бордо. В началото на 2018 г. обаче Гурвенек е уволнен от Бордо и оттам започват проблемите за халфа.

„Без значение кой треньор идваше - Бедуе, Рикардо или Пойет, аз винаги оставах с усещането, че искат да ме разкарат от Бордо. Трябваше да се боря за мястото си всеки път и успявах. При Пауло Соуза обаче бе различно. Той директно ми каза, че няма да разчита на мен и трябва да напусна”, казва Санкаре.

„През август 2019-а имах три оферти (Кардиф, Алавес, Леганес). Избрах тази на Леганес. Бях приел личните условия, клубът беше съгласен. В последния момент Бордо излезе с някакви нови изисквания и това принуди Леганес да се откаже. Има една поговорка: „Ако искаш да си убиеш кучето, кажи, че е болно от бяс”, казва Санкаре по повод ситуацията в Бордо.

На 5 септември на играча дори му е забранен достъп до съблекалнята и паркинга на клубната база. Оттам започва дълга сага между адвокатите на Санкаре и Бордо, докато се стигне до споразумение за разтрогване едва в края на ноември.

Иначе първият голям скандал в кариерата на халфа е в нощта на 24 срещу 25 януари 2010 г., тогава като играч на ПСЖ. Той е прибран в ареста, след като отказва да си покаже личната карта на полицията. Впоследствие преминава в Дижон, където играе силно в първа и втора лига, а най-успешният му престой е в Гинган (2013-2016 г.). С този отбор печели Купата на Франция през 2014 г. и участва в групите на ЛЕ. В същата фаза Санкаре се изявява с успех и с Бордо през 2018 г.

Сега в ЦСКА халфът получава шанс да възроди кариерата си. Ако армейците намерят правилния подход към него и ако той е мотивиран и влезе бързо във форма, това партньорство може да се окаже доста изгодно и за двете страни.

Материал на "Тема спорт"