Тази сутрин експедиция, в която има двама българи – Боян Петров и Атанас Скатов, тръгна към връх Анапурна (8091 м) в Непал. Съобщението за атаката направи жената на Петров, предава varhove.com.

Петров съобщи, че се надяват финалната атака на върха да бъде в периода между 15 и 17 април. В последните две седмици експедицията остана в Базовия лагер заради лошо време. Трима алпинистите са се отказали от атака на върха, заради различни контузии.

В момента има надежда за съвсем краткотрайни намалявания в яростта на вятъра в периода 15-17 април. "На среща с представители на всички екипи вчера взехме решение, че ще се мобилизираме и ще направим опит за обща атака в този период. Стискайте палци затишието да е малко по-продължително и ако скоростта в тези три дни е под 50 км/ч", каза Боян Петров.

Обикновено Анапурна е най-рано изкачваният осемхилядник. Изключително труден, заради гладките му, покрити с лед стени, експедициите се провеждат в края на март и началото на април, когато времето е все още студено, а ледът стегнат.

Боян Петров вече има в актива си 5 осемхилядника, а е целта му е да стане първият българин с хималайска корона – изкачени всички 14 осемхилядника на планетата. Вторият българин, който атакува върха е веганът Атанас Скатов от Сливен, който цели да стане първия веган в света изкачил осемхилядниците. Ако експедицията бъде успешна Боян Петров възнамерява да изкачи и Макалу, а Наско Скатов ще се отправи към Дхаулагири.

Това е Анапурна

Връх Анапурна е №10 по височина и е най-смъртоносният на планетата. В последните 64 г. на него са загинали 72 души, което означава, че в опит да го покори, загива всеки втори. Най-често фаталните инциденти са причинени от лавини или откъснати ледени козирки. На най-високата му точка са стъпили едва 160 алпинисти. Анапурна е първият осемхилядник, покорен от човек, като това става през 1950 г. от французите Морис Ерцог и Луи Лашенал без да използват кислородни маски.

Трима българи го покоряват, двама загиват

Десетият по височина връх на планетата заема особено място в историята на родния алпинизъм. В битка за неговото завладяване българските алпинисти организират 5 експедиции, които отнемат 449 дни и два живота. Първата експедиция поема към Анапурна през зимата на 1985 г. След няколкомесечна битка нашите успяват да достигнат 7300 м. Налага се на 23 април да прекратят опитите за изкачване, защото са навлезли в пролетния сезон и е необходимо изваждането на ново разрешително за изкачване. Така започва втората експедиция, но тя също не е увенчана с успех – стига до 7600 м.

В третия си опит през 1988 г., отново през зимата, българите са спрени на 6800 м и след 107 дни безуспешни атаки се връщат у дома. Едва четвъртата експедиция постига дълго жадуваната победа над Анапурна. На 28 октомври 1989 г. трима смели мъже виждат света от 8091 м височина. Това са Петър Панайотов, Людмил Янакиев и Огнян Стойков. Към върха обаче първоначално тръгват четирима, но заради измръзване на пръстите на краката Милен Метков е принуден да се върне. При слизане покорителите срещат Метков, който отново е решил да опита изкачване. Така заедно с него остава приятелят му Огнян Стойков, твърдо решен да го придружи ущигь или да го склони да се откаже. Близо 2 часа след това Милен съобщава по радиостанцията, че двамата са загубили пътя заради лошата видимост. По-късно се чува и шум от падащи предмети.

Веднага са организирани спасителни групи, но след часове безуспешно търсене те намират само два комплекта ръкавици, един термос, загубена обувка. За последната наша експедиция върхът също остава недостижим. Десет дни след като Анапурна все пак се е предал пред български алпинисти, към него поемат други шестима смелчаци. Капризите на времето обаче се оказват отново непреодолима пречка.