Изключително куриозна ситуация беляза втория ден от минимача между бившите световни шампиони Веселин Топалов и Гари Каспаров на турнира по шахмат 960 (Фишер шах) в Сейнт Луис с награден фонд от 250 000 долара.

В третия мач по блиц между двамата Топалов, който бе с белите фигури, имаше напълно спечелена позиция, а освен това съперникът му разполагаше с едва две секунди за завършване на партията. Българският гросмайстор обаче допусна грешка при произвеждането на Дама, след като в противовес с правилника на ФИДЕ постави пешка на осма линия, след което натисна часовника на съперника си и чак след това замени пешката с Дама. Тази грешка трябваше да коства на българина партията и да даде победата на Каспаров, но легендата на руския шахмат съвсем джентълменски посочи нередността, която извърши Топалов, след което избра да се предаде, с което си спечели възхищението на публиката по целия свят.

С това си действие Каспаров остави още една точка на българина и така след изиграването на първите осем партии между двамата - 4 по ускорен шахмат и 4 по блиц, Топалов води в общия резултат с 8:4 точки (бел. ред. - за победа в ускорения шах се дават 2 точки, а за равен 1, докато в блица победата носи 1 точка, а ревенството - 0.5). Роденият в Русе гросмайстор постигна още една победа над Каспаров в ускорения шах във втория ден от мача им, а другите две партии - една на блиц и една рапид, завършиха с ремита.

Днес предстоят нови 4 партии между двамата в добре познатия формат на блиц и ускорен шах, а утре предстоят заключителните 14 кръга блиц.

В другите минимачове, играещи се паралелно с този между Топалов и Каспаров, Уесли Со води с 9:3 точки срещу Аниш Гири, Левон Аронян има преднина от 8:4 пред Лениер Домингес, Максим Вашие-Лаграв води на Сам Шанкланд с 6,5:5,5, докато Хикару Накамура и Пьотр Свидлер делят по 6 точки.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/aolNNPEBHGw" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>