Още по темата

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети на ММС момичетата от националните отбори по художествена гимнастика, техните треньори, президента на федерацията Илиана Раева, ръководителите на централата и българските международни съдийки за постигнатите успехи през годината. 

През 2018-а ансамбълът в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова спечели бронзов медал в многобоя от Световното първенство в София, който им осигури квота за Олимпийските игри в Токио 2020 г., и титлата на финала на пет обръча. От Европейското първенство грациите завоюваха злато на три топки и две въжета и бронзови отличия в многобоя и отборното класиране заедно с девойките индивидуално. 


Гимнастичките индивидуално Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн завоюваха среброто в отборната надпревара на Световния шампионат в столицата, което е първо отличие за страната ни в отборното състезание на шампионат на планетата от 17 години.

"Благодаря Ви за всичко, което направихте през годината. Изпращаме една добра 2018 г., през която постигнахте успехи не само на световното и европейското първенства, но и на много Световни купи. Поздравления за страхотния екип, в който има хармония и разбирателство и който трябва да бъде пример за много федерации", заяви Кралев. 

Момичетата подариха на министъра златен медал от Световното първенство в София и топка с автографи.  "Благодаря Ви от името на целия отбор за всичко, което правите за художествената гимнастика и за цялата подкрепа, която получихме по време на Световното първенство в София, дори в моменти, когато самите ние не бяхме доволни от себе си", обърна се към Кралев капитанът на ансамбъла Симона Дянкова. 

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева пък обяви, че утре към Международната централа ще бъдат изпратени документите за кандидатстване за домакинство на Световното първенство през 2022-а, което ще бъде и квалификация за Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Тази кандидатура беше дискутирана между министър Кралев и Моринари Ватанабе, президент на Международната федерация по гимнастика, по време на Световното първенство в София. 

На срещата бяха обсъдени още подготовката на националните отбори, както и стартиралия ремонт на залата по художествена гимнастика на стадион "Раковски", който е финансиран от Министерството на младежта и спорта с 200 хиляди лева.