Ден преди старта на мащабните Европейско и Световно първенство по карате киокушин в Двореца на културата и спорта във Варна от 7 до 9 декември, ръководителите на най-големите международни организации изнесоха специална пресконференция за медиите, на която отбелязаха големите постижения на страната ни в сферата на киокушин. 

„България има много голямо място в световното семейство на киокушин“, заяви Канчо Хацуо Рояма (IX дан)- съпредседател на Kyokushin World Union (KWU) и президент на Kyokushin-kan International Karate Organizaton. Той е един от малкото ученици на създателя на киокушин Масутацу Ояма.

„Тази година се навършват 25 години от кончината на създателя на карате киокушин Масуатцу Ояма. Както знаете, след смъртта му, киокушин се разпадна на много организации, което оказа отрицателно влияние и вреда на неговото развитие като спорт и бойно изкуство. Затова, аз, като негов ученик, искам да се извиня за това пред вас. Когато федерациите са малки, нивото на спортистите е ниско. От 2011 г. със създаването на KWU се състояха огромен брой състезания и нивото на бойците неимоверно се повиши. За това огромна роля има Българската карате киокушин федерация.

На лагера в Камчия тази година се събраха над 1500 участници. България е с голямо присъствие в семейството на киокушин и подобни събития влияят положително на обединението ни и за повишаване на нивото на нашия спорт“, заяви той.

По думите на Шихан Анджей Древняк (IX дан) - генерален секретар на Kyokushin World Federation (KWF), голяма заслуга за по-високото ниво на бойците има и Българската карате киокушин федерация, която традиционно организира турнири и първенства, на които състезателите не само се борят за медали, но и се учат един от друг.

Вицепрезидентът на Международната федерация по карате (IFK) Шихан Дейвид Питхол (VII дан) също беше категоричен: „Огромно удоволствие е да присъствам на събитие от такъв мащаб. Когато създавахме Световния киокушин съюз приехме един прост девиз – „Време е да се обединим“. Тук сме първо, за да представим киокушин и да дадем възможност на младите да получат това, което ние имахме преди години, когато бяхме обединени. По време на първенствата в следващите дни над 700 състезатели ще изпитат силите си срещу някои от най-добрите бойци в света. Да дадем шанс на младите да се докажат и да се учат – това е нашата най-важна мисия“.     

Пресконференцията беше водена от Александър Пичкунов – генерален секретар на КWU, а на нея присъстваха още шихан Рамил Габбасов, V дан – член на Борда на директорите на KWU и председател на Руски съюз на бойните изкуства (РСБИ). БККФ беше представена от Шихан Асен Асенов, V дан – член на Управителния съвет на БККФ, сенсей Стоян Димов, IV дан – изпълнителен директор на БККФ и сенсей Иван Иванов.

Шихан Асен Асенов от Управителния съвет на Българската карате киокушин федерация обясни, че при предстоящите Европейско и Световно първенство най-голям е отборът на Русия - 118 състезатели. 19 от тях ще се състезават за европейски медали, а другите 97 за световни титли. На второ място е Казахстан с 83 представители, като всичките са при юношите и девойките. Българският национален отбор е само с един представител по-малко – 82, като 13 са при възрастните и 69 са при малките. 

Състезанията от Световното първенство за младежи и девойки започват утре сутрин от 9 часа в Двореца на културата и спорта в град Варна. Входът за тях е безплатен. През втория и третия ден от турнирите ще стане ясно кои са новите световни и европейски шампиони. Първенствата ще се излъчваt на живо и на Boec.bg.

Старши треньор на мъжете и ветераните от националния ни отбор е сенсей Захари Дамянов, помощник-треньор е Петър Мартинов. Захари Дамянов е първият българин и европеец, вдигнал шампионската купа на най-тежкото и престижно състезание по карате – Световното първенство без категории. Захари Дамянов е и четирикратен победител от Европейското първенство в категория над 90 кг, четирикратен шампион от Откритото първенство на Америка без категории в Ню Йорк (2008 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г.), от където има и награда за най-висок боен дух.

Печелил е и Откритото първенство на Америка с категории (2007 г.). Треньор на жените и девойките е Станислава Бойчева. Тя тренира карате киокушин от 15 години, като досега е държала в ръцете си редица шампионски купи и златни медали от международни и национални първенства.

През 2017 година става абсолютна шампионка на Япония на турнира ALL JAPAN, а през 2015 година печели и световна шампионска титла. Помощник-треньор е Александра Маринова, която също има зад гърба си десетки медали, като през 2013 става световна шампионка. Подготовката на юношите, които ще се състезават в Световното първенство, е в ръцете на старши треньора Живко Андреев и помощника му Христо Христов.