Медицината среща спорта в една уникална за българския книжен пазар книга – „Етюди за скалпел и баскетболна топка“ от дългогодишния университетски преподавател в Медицински университет-Плевен проф. Любомир Ковачев. В нея се поднасят на читателите преживяванията на автора по време на кариерата му на спортист и хирург. Описват се забавни истории и случки, както и вълнуващи епизод от работата на проф. Ковачев като хирург.

Специално място в житейския му път заема любимият му спорт – баскетболът, на който проф. Ковачев посвещава значителна част от юношеските си години и който го свързва с някои от най-близките и важни хора в живота му. Спортът възпитава у него дисциплина и уважение към отборната игра – качества, които се оказват незаменими и в работата му.

От книгата става ясно, че заниманията със спорт помагат за изграждането на качества и каляването на характери, което е важно за преодоляването на трудностите в живота и професионалното израстване. Как е важно още от студентската скамейка младият човек да има цели и амбиции да ги преследва със самодисциплина и упорит труд. В това отношение спортът е школата за култивиране на полагане на усилия за достигане на определени постижения.

Със своя труд проф. Любомир Ковачев цели да вдъхнови най-вече младите хора, които носят в себе си страстта и амбицията да упражняват лекарската професия. Неговото желание е да им представи пътя, по който е минал, да сподели натрупания си опит и знания с тях и да им предложи ориентир в нелекото, но благородно призвание, което са избрали.

Любомир Ковачев е професор по хирургия, дългогодишен университетски преподавател в Медицински университет-Плевен и републикански консултант-хирург. Включен е в библиографския справочник на Marquis, USA: Who’s Who in the World (1996 г.), Who’s Who in the Medicine and Healthcare (2000 г.), Who’s Who in the Science and Engineering (2002 г.). Като ученик се състезава в баскетболния отбор „Миньор“-Перник на най-високото държавно ниво, а като студент – в студентското ни първенство. Работи като хирург последователно в Дулово, Силистра, Перник и Плевен.