Ще рискуваме много тази година, но мисля, че рискът е премерен. Анализирали сме какво трябва да направим и на този етап от подготовката на момичетата си позволявам да съм спокойна и да мечтая за много неща. Това коментира днес на пресконференция пред журналисти председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. Тя представи тазгодишните талисмани, които ще се включат в „Седмицата на художествената гимнастика“ през април – олимпийските отбори по природни науки.

„Тези деца са гордост за България – няма по-добро представяне за държавата ни от успехите на олимпийците, които доказват знания в някои от най-сложните дисциплини. Радвам се, че тази година те ще застанат до нашите момичета, които са доказателство за силата на духа, тялото и грацията“, коментира председателят на БФХГ. За първи път през тази година се организира „Седмицата на художествената гимнастика“ от 5-ти до 12-ти април. През първите дни ще се проведе международното състезание за купа София в зала „София“, а след това ще стартира турнирът от веригата Световни купи, който ще събере световния гимнастически елит в зала „Арена Армеец“.

Днес момичетата от националния отбор индивидуално и ансамбъл показаха своите композиции на закрито контролно състезание. „Показахме изключително сложни съчетания, много по-различни от тези от миналата година и съм доволна за етапа на подготовка“, коментира Раева. В индивидуалното на състезанието днес победител стана Боряна Калейн, следвана от Татяна Воложанина, Катрин Тасева, Невяна Владинова и Катрин Цонева, която играе за първа година при жените. След контролното мениджърът на националния отбор – индивидуално Бранимира Маркова обяви и първите състезания, на които момичетата ще покажат новите си композиции. През следващата седмица ще се проведе вторият турнир от веригата Гран При в Тарту, в който ще участва младата ни надежда Татяна Воложанина. Гимнастичката взе участие и в първия турнир за сезона – състезанието в Москва, на което успя да се класира за финала на обръч. Другите ни три основни състезателки Боряна Калейн, Невяна Владинова и Катрин Тасева ще стартират участие през март на Гран При турнирите в Бърно, Марбея и Киев. През април традиционно ще се проведат и четирите Световни купи – в Италия, България, Азербайджан и Узбекистан.

Ансамбълът по художествена гимнастика заминава на едномесечен лагер в „Спорт палас“ във Варна, като първата изява на момичетата ще бъде през март в Марбея, Испания. Там, по покана на Испанската федерация, ансамбълът на старши треньора Весела Димитрова и помощник треньора Михаела Маевска, ще покаже за първи път съчетанията си за олимпийската година. Освен тях в състезанието ще вземат участие и основните претендентки за златото в Токио – отборите на Русия и Италия. През април ансамбълът по художествена гимнастика ще вземе участие на Световните купи, както и на Европейското първенство в Киев, Украйна.

Вероника Тонева, Bloomberg TV Bulgaria, Gol.bg