Пандемията от COVID-19 може да се отрази пагубно и на алпинисткия сезон в Непал, съобщават местни експерти. На 12 март страната забрани изкачването на планинските върхове, включително и най-високия в света – Еверест. Сезонът за алпинизъм на световния връх продължава от началото на април до края на май, когато условията за достигането на височина от 8 848 метра са най-добри, но изглежда все по-вероятно, че през тази година Еверест няма да бъде покорен.

Това е много неприятна новина, както за икономиката на Непал, така и за световноизвестните местни шерпи, които си изкарват прехраната като водят алпинисти към Еверест. В рамките на сезона водачите изкарват до 10 хиляди долара, което на практика е основният доход за цялото семейство за годината. Разрешителното за изкачване на Еверест пък струва 11 хиляди долара на човек, което е сериозно перо от приходите на Непал.

“Ние не ходим в планините, защото искаме, това е единственият ни шанс за работа”, коментира водачът от града Кумджунг в подножието на Хималаите. По това време обикновено Кумджунг е препълнен с хора от цял свят, подготвящи се да атакуват Еверест, но сега градът е като призрачен, съобщава АФП. Хотелите и чайните също са празни, оставяйки без бизнес местните предприемачи. “Всички страдаме от този проблем”, допълва 31-годишният водач, който има съпруга и шестгодишен син.

Миналата година Еверест бе изкачен от рекордните 885 души, като 644 от тях го направиха от страната на Непал. “Сезонът е отменен и никой няма работа. Полети, магазини, носачи, няма работа. Всички се прибират у дома”, сподели водачът Пемба Галзен, който е изкачвал най-високия връх в света 14 пъти.

Туризмът съставя осем процента от БВП на Непал, като в сектора са заети повече от един милион души. Страната, която все още се възстановява от тежко земетресение през 2015 година, се надяваше да привлече рекордните два милиона туристи през 2020.

Добрата новина за Непал е, че към момента в страната са регистрирани едва пет случая на заразени с новия коронавирус, като нито един от тях не е в критично състояние. “Това ни коства работата, но е правилното решение. В Кумджунг имаме една малка болница и почти никакви ресурси. Представете си, ако хората започнат да боледуват. Ако болестта дойде, парите няма да ни помогнат. Хората умират дори в развитите страни, какво остава аз Непал?”, заяви известният водач Пурба Таши, който е бил на Еверест 21 пъти. /БГНЕС