Според премиера Бойко Борисов пикът на епидемията ще е една-две  седмици след Великден. Заради това той призова хората сега да покажат самодисциплина, за да се мисли след това за разхлабване на мерките, пише Dnes.bg.

“Сега е моментът нацията да покажем, че сме самодисциплинирани, за да можем да дадем въздух“, коментира той. Борисов съобщи, че с военния министър Красимир Каракачанов са подготвили три варианта за парада на Гергьовден, но все още е рано да се каже сценарий ще бъде осъществен.

Вариантите са при добра, лоша и много лоша ситуация. Двамата ще проведат отново разговор по темата в края на месеца, за да решат, кой ще изберат.

Борисов съобщи още, че след като пазарите са били отворени вчера, там са се струпали хора. Заради това е наредил на МВР шефа Маден Маринов да извърши проверки и ако се установи нарушение веднага да бъдат затворено тържището. Според него има начин да се организират така неща, че да се спазва дистанция.

„От двете страни на пазара да има контрол и влизат по толкова хора, че да има разстояние между тях“, посочи като пример той. „Ние сме едно и заради това всяко изказване започваме с умоляваме“, коментира премиерът.

Бойко Борисов коментира и темата с липсата на тестовете за коронавирус и отново потвърди, че цяла Европа иска да купи, но няма откъде. „Като циганета се молиме, не само аз, но и премиери, и президенти“, посочи той.