Унгарецът Тамаш Аян, който е в управлението на световните щанги от 43 години, напусна управлението на Световната федерация по вдигане на тежести, пише Dnes.bg.

Аян хвърли оставка, след като изпълнителният комитет на световната федерация настояваше за пълното му отстраняване от поста.

"Световната федерация благодари на Тамаш Аян за повече от четири десетилетия на служба на вдигане на тежести и най-вече за работата му през последните години за осигуряване на антидопингова програма, която отговаря на стандартите на МОК и WADA“, обяви изпълнителният директор на федерацията Урсула Папандреа, която бе част от опозицията срещу 81-годишния унгарец.

"Дадох най-доброто от себе си за любимия спорт", заяви самият Аян през сайта на Световната федерация. Така той напуска ръководството на вдигането на тежести след като първо бе дълги години генерален секретар на Готфрид Шодъл, а от 2000 г. насам и като президент.

До отстраняването се стигна и след голям скандал, в който името на родения в Румъния унгарец бе замесено. В разследващ филм на  ARD той бе обвинен в манипулиране на резултати от допингпроби, отклоняване на средства и още други нарушения.

Българските щанги също имаха 2 челни сблъсъка с Тамаш Аян и управлението му. През 2003 година най-добрите ни щангисти тогава - Гълъбин Боевски, Златан Ванев и Георги Марков бяха спрени от участие на Световното първенство във Ванкувър заради съмнения на световната федерация в допинг-тестовете им. Тогава Аян взе лично решението тримата да не отидат на световното, а след това и да бъдат наказани за дълъг период, с което на практика сложи край на кариерата и на тримата. Боевски дори поведе лична съдебна война срещу унгареца, но така и не бе реабилитиран.

През март 2015 година 11 наши щангисти дадоха положителни проби за анаболния стероид станозолол. Впоследствие се оказа, че състезателите са приемали хранителна добавка, замърсена със забраненото вещество. Международната федерация прие обстоятелствата като "снижаващи вината" и наложи минимални наказания на самите състезатели, но наложи глоба от 500 000 долара.

Глобата бе обжалвана от нашата федерация и отпадна, но почти веднага след това Аян и Международната федерация (IWF) я наложиха отново. В крайна Българската федерация по вдигане на тежести спечели отново делото срещу Международната федерация за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара и с това стана първата бутнала решение на Аян в съда.