След края на извънредното положение, строгите мерки срещу разпространението на коронавируса остават в сила  в продължение на още два месеца. Това решиха депутатите като приеха на първо четене предложенията за промени в Закона за здравето, предложени от правителството, съобщава Dnes.bg.

На извънредното заседание на парламента присъстваха и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев, на финансите Владислав Горанов, на правосъдието Данаил Кирилов и на социалната политика Деница Сачева.

Промените в закона, приети от депутатите, предвиждат зздравният министър Кирил Ананиев да управлява кризата по време на коронавирус, да въвежда нови временни мерки, както и да ги отменя.

Остава в сила и карантината от 14 дни за хора, които пристигат от чужбина.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи, с поправките в края на ІV и Х клас учениците няма да се явяват на матури.

В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

Предвижда се неплатеният отпуск от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.