Атлетико (Мадрид) успя да спечели Лига Европа за трети път в своята история, след като на финала в Лион победи Марсилия с 3:0.

Триумфът във втория по сила европейски турнир е втори за Диего Симеоне начело на „дюшекчиите”, след като той триумфира с тима в същата надпревара през сезон 2011/12, а две години преди това отборът също бе спечелил надпреварата.

Френският отбор пък губи трети пореден финал в този турнир.

Мъката за символичните домакини пък е огромна с оглед на факта, че те играха във Франция, но така и не успяха да зарадват феновете си.

Първите две попадения в този мач бяха дело на Гризман, който се разписа в 21-ата и 48-ата минути, и така спомогна за спечелването на трофея, а Габи добави един гол в 88-ата минута.


Срещата започна доста активно за французите и още в самото начало те имаха страхотен шанс да стигнат до попадение.

В 4-ата минута Жермен бе изведен по отличен начин от Пайе в наказателното поле, но нападателят отправи неточен удар, който премина покрай страничната греда.

През следващите минути марсилци бяха по-активният отбор на терена, но испанците се възползваха от груба грешка в техните редици.

В 21-ата минута Манданда подаде топката към Анкиса, който реагира доста неадекватно и я насочи в незнайна посока, а испанците се възползваха веднага от това и Гризман бе изведен сам срещу вратаря от Габи, и с лекота реализира.

Минути след това настана суматоха в наказателното поле на Атлетико, но в крайна сметка марсилци не успяха да се възползват от този шанс.

В 32-ата минута Марсилия получи втори тежък удар, след като Пайе се контузи и бе принудително заменен, а до почивката нямаше повече попадения.

Точно три минути след почивката Гризман реализира и второто си попадение в мача, като по този начин на практика „уби” каквато и да е интрига.

Френският национал направи добра комбинация с Коке, а след това останал сам срещу вратаря го прехвърли елегантно от близка дистанция и реализира.

През следващите минути темпото на игра тотално поспадна с оглед на проливния дъжд, който се изливаше на стадиона.

В 65-ата минута Сансон имаше добър шанс да намали, но се подхлъзна при удара си и в крайна сметка топката излезе в аут. 

Няколко минути след това Коке затрудни максимално Манданда и стражът изби една топка с върха на пръстите си, за да я извади в корнер. 

В 82-ата минута Митроглу бе на път да върне интригата, но ударът му срещна дясната греда и така пропиля отличен шанс да намали. 

В 88-ата минута Габи с хубав удар по земя оформи крайния резултат и така предреши всичко в този мач. 

МАРСИЛИЯ – АТЛЕТИКО (МАДРИД) 0:3
0:1 Гризман 21
0:2 Гризман 48
0:3 Габи 88

МАРСИЛИЯ: Манданда, Окампос (55 - Н'Жие), Сантон, Пайе (32 – Лопес), Сар, Амави, Густаво, Рами, Товен, Жермен (74 - Митроглу), Ангиса

АТЛЕТИКО: Облак, Годин, Коке, Гризман, Саул, Кореа, Габи, Върсалко (46 - Хуанфран), Коста, Лукас, Хименес