Един от докторите, които извършиха успешна белодробна трансплантация на Ники Лауда, обяви че австриецът се възстановява добре. В четвъртък трикратният световен шампион във Формула 1 претърпя сложната операция в болницата във Виена, но според лекарите вече е по-добре.

Лауда беше приет по спешност, след като се е почувствал зле по време на почивката си в Ибиса. Доктор Валтер Клепетко обяви пред австрийската телевизия ORF, че се наблюдава прогрес в състоянието на бившия пилот.

"По принцип периодът на възстановяване при пациентите трае между две и три седмици, но за господин Лауда ще бъде нужно малко повече, защото той е на 69 години. Засега обаче сме щастливи, че всичко е наред", каза лекарят.

В болницата във Виена се извършват 120 белодробни трансплантации на година и специалистите в нея са считани за едни от най-добрите в Европа.

Според доктор Клепетко операцията на Лауда няма връзка с катастрофата на австриеца от 1976 г. На 1 август се навършиха 40 години, откакто Луда като по чудо оцеля на пистата "Нюрбургринг", когато болидът му се подпали, а пилотът вдишва огромно количество отровни газове.

Именно след катастрофата белите дробове на австриецът работят с намален капацитет.

"Извършената трансплантация не е закъсняло последствие от инцидента през 1976 г., уверявам ви в това", каза още лекарят, цитиран от "Дневник".

От "Мерцедес", където Лауда е неизпълнителен директор и съветник, обявиха че подкрепят напълно семейството на трикратния световен шампион. Шефът на отбора Тото Волф изрази надежда да види австриеца на пистите до края на сезона.

Подкрепа към Лауда изразиха всички във Формула 1, както и "Ферари", за които австриецът кара в продължение на четири сезона и постига най-големите си успехи именно със Скудерията.

Лауда има 171 старта във Формула 1, в които печели 25 победи и 54 пъти е на подиума. Австрийският пилот е световен шампион за 1975, 1977 и 1984 г., като е считан за една от иконите на моторния спорт.