Валтери Ботас призна, че би приел нови отборни заповеди и в Япония, след като така или иначе е извън борбата за титлата. 

Тимът отне победата на финландеца в Русия и я даде на Люис Хамилтън, който дръпна с 50 точки пред Себастиан Фетел в класирането. Ботас бе крайно разочарован, но призна, че и сам носи вина за случилото се. 

„Определено все още ми е разрешено да печеля, но това ще зависи от ситуацията. Ако миналия уикенд Люис нямаше блистер и не бе под такова напрежение от Фетел, тогава щеше да бъде различно, така че всичко ще се определи в конкретната ситуация. Все пак аз съм в тази позиция заради представянето си до момента и поради това, че нямам шансове за титлата. Люис обаче се бори за нея. Аз съм отборен играч и съм готов да помогна. Целта е да триумфираме и с двете отличия и работейки заедно ще го направим” заяви той. 

Мерцедес остана начело на „Сузука” и във втората свободна тренировка, като Ботас даде с почти половин секунда по-слабо време от това на съотборника си Люис Хамилтън. Себастиан Фетел обаче бе на повече от 8 десети от британеца, което показва, че Сребърните стрели определено имат сериозно предимство и в Япония.