Както се очакваше Себастиан Фетел бе съсипан от критики в италианските медии след поредния си провал, този път в Гран При на Япония. 

Макар и да е категоричен, че атаката му срещу Макс Верстапен е била оправдана, германецът отнесе много негативи като някои от вестниците дори написаха, че четирите му световни титли се дължат единствено на силната кола на Ред Бул тогава. 

„Себастиан рискува да стане първият многократен световен шампион, който идва в Маранело като генерал, а си тръгва просто като пилот. Неговият предшественик Фернандо Алонсо бе наистина изгонен, но в нито един момент никой не постави под въпрос неговите пилотски качества и титли“ пише „Ил Джорнале“. 

„Много хора вече смятат, че четирите му поредни световни титли се дължат единствено на перфектната кола на Ред Бул и предимството, което тя даваше на пилотите на отбора“ добавя изданието. 

„По-добре агонията на Ферари да свърши още в Остин, където Хамилтън има първия си мачбол. В Япония Скудерията стигна дъното, откъдето няма връщане. Фетел добави още един провал към колекцията си, като ликвидира отличния си старт с фагалната атака срещу Верстапен“ изтъква „Кориере дело Спорт“. 

„Ужасната грешка в Германия увеличи напрежението върху пилота и отбора и освен това накара Фетел да рискува в стремежа да навакса. Вярно  е, че Себ показа и не неочаквано крехкост за един четирикратен световен шампион, но истината е и друга – Мерцедес и Хамилтън направиха разликата“ твърди „Ил Месаджеро“.