Въпреки че Ферари дойде с нов подобрен мотор и други ъпгрейди по колата си, Мерцедес се оказа недостижим за Скудерията  поне в свободните тренировки преди Гран При на Испания в неделя. 

Валтери Ботас бе най-бърз и в двете сесии, като остави само на 0:049 съотборника си Люис Хамилтън след себе си във втората тренировка. Британецът изоставаше с повече от половин секунда в първата, но след това се подобри. 

Пасивът на Ферари обаче бе повече от три десети, като Шарл Льоклер бе с леко предимство пред Себастиан Фетел. Очакванията обаче отново бяха Черните кончета да са силни, тъй като именно на това трасе постигнаха отлични резултати на тестовете през зимата. 

Колите на Ред Бул, които също дойдоха с подобрения, записаха 5-а и 7-а позиция, като Макс Верставен, който бе на по-предната позиция, бе на 7 десети от лидера. Ромен Грожан с Хаас раздели Биковете като зае 6-ото място, а съотборникът му Кевин Магнусен бе 8-и, което бе отличен резултат за отбора. 

Карлос Сайнц с Макларън и Дани Квят с Торо Росо завършиха десетката, докато от Рено отново не бяха убедителни, като двата автомобила дадоха едва 14-и и 15-о време. 

Разбира се очакванията са утре битката да бъде много по-оспорвана, като третото свободна тренировка е в 13:00 часа, а квалификацията за място в 16:00.