Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Публикуваме нова статия на Елис Емин, която се спира върху любимеца на милиони привърженици – големия Златан Ибрахимович.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Zlatanera (от шведски) – неологизъм, означаващ доминирам на терена и извън него; свързан е с фигурата на футболиста от босненско-хърватски произход Златан Ибрахимович

Детската мечта на почти всяко момче е някой ден да стане велик футболист. За някои това си остава просто копнеж, други не са достатъчно талантливи или всеотдайни и само малцина успяват да превърнат мечтата в реалност. Един от тях е Златан Ибрахимович. Момчето от шведското гето, определяно като най-лудата суперзвезда в света, достига до футболните висини. Преди – крадец на колела, побойник и ученик за порицание, а сега един от най-скъпоплатените футболисти, който кара Ферари, защото това е марката, с която се оприличава. Наричат го Грозникът с красивите голове, но харизмата на Ибрахимович няма как да бъде отречена.

Златан е израснал в работническия квартал „Розенград” на третия по големина град в Швеция Малмьо и именно там започва професионалната му кариера през 1999г. Излизането на момчето от гетото е било трудно, но гетото така и не излиза от момчето. Младият Златан пристига на тренировки с откраднати по пътя велосипеди, често е невъздържан и груб, избухва лесно и удря лошо. Родителите на другите деца правят петиция за изгонването му от клуба, в който играе, защото не се вписва в лъскавата атмосфера. Не терена крещи на съотборниците си, а когато съдията му казва, че държанието му е недопустимо, Златан просто му изревава да върви по дяволите. Там Ибрахимович научава, че ако иска да пробие във футболния свят трябва да бъде в пъти по-добър от другите. И той става.

След трите години в юношеския и двете в първия отбор на Малмьо следват славни времена в Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан и ПСЖ, а от юли тази година играе с любимия си номер 9 на „Олд Трафорд” за Манчестър Юнайтед. Футболният номад влиза четири пъти в идеалния отбор на УЕФА с четири различни отбора. Дълги години е капитан на националите на Швеция и отбелязва 62 гола в 116 срещи. През 2016. слага край на кариерата си за тях, а негова статуя висока 2,7 метра ще бъда издигната пред националния стадион „Френдс Арена” в чест на постиженията и приноса му за футбола в страната. 11 години носи отличието „Футболист на годината” в родината си, 10 от които поредни (2007-2016).

Високото му самочувствие и скандални изказвания са подплатени от изключително майсторство с топката и магически изпълнения на зеления килим. В периода 2002-2015 всеки тим, в който Златан играе, печели титлата на страната си, което го прави единствения играч в историята на футбола с подобен успех. Високият 195 сантиметра швед има исполинска фигура, която често му докарва жълти картони. Ибра е истински викинг по време на игра и противниковите играчи бързо разбират защо го наричат „мълния”, „динамит” и „гладиатор”. „Ако се случеше някой играч да се блъсне в мен, аз не помръдвах, но ако аз изблъсках някого, той излиташе на няколко метра от мен.”

Голове с пета, със задна и странична ножица, с глава – Златан има каталог с брилянтни изпълнения, на които няма как да не се възхитят дори и най-върлите му противниците. Така се появява още един от прякорите му - Ибракадабра – на терена той твори чудеса. Във видеото може да се насладите на 10-те му най-добри изпълнения. Като на първо място, разбира се, е легендарният му гол със задна ножица от 30 метра разстояние в приятелски мач с Англия.

„Аз съм Златан Ибрахимович” е написана от Давид Лагеркранс, който се прочу като автор на четвъртата част от поредицата „Милениум” – „Онова, което не ме убива”. Книгата разглежда живота на футболната икона от детските му години до продажбата му във френския отбор ПСЖ. The Guardian я описва като „най-успешната биография появила се от името на футболист”. В нея Златан е напълно откровен и разкрива тежкото детство, което е имал – безотговорен баща, измъчена майка, която го е биела с дървена лъжица, полусестра, забъркала се с наркотици и отлъчена от семейството. Без цензура говори за честите си пререкания с противници, съдии, треньори, съотборници, мениджъри – лесно се отдава на гнева и не подбира думи и действия. Съвсем различен е обаче в семейния живот.

Фамозния има двама сина от съпругата си Хелена и никога не се е забърквал в скандали. В момента легендарният швед играе за „червените дяволи” Манчестър Юнайтед и под ръководството на Специалния (Жозе Моуриньо) е отбелязал 11 гола в 20 мача. Но зад безбройните голове и асистенции, зад сухата статистика стои един завършен футболист, който е дал всички на любимата игра.

Елис Емин, специално за Gol.bg