Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме новата ни рубрика "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Публикуваме материал на Денис Олегов, който се отнася за вратаря на Милан Джанлуиджи Донарума.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

25 октомври 2015 г. Милан посреща Сасуоло в мач от Калчото. На вратата на "росонерите" е неизвестен за мен играч, с дълга фамилия и №99. Трудно си обяснявах как Синиша Михайлович си прави такива експерименти и защо извън състава е Диего Лопес, който спасяваше отбора в решителни моменти от изминалия сезон. Милан спечели срещата с 2:1 и бях доволен. Победителите не ги съдят.

Не пропуснах да потърся информация за новия страж, разбира се. И когато открих статията в Уикипедия за Джанлуиджи Донарума, останах втрещен! Момче на 16 години (по-малък от мен) беше дебютирало за един от най-великите клубове в историята на футбола. А по начина на игра по нищо не личеше, че е на тази крехка възраст. Още в следващия си мач Донарума запази мрежата си суха, недопускайки гол от Киево.

Не вярвах, че младокът веднага ще стане номер едно под рамката. Все пак конкурент беше Диего Лопес, изместил самия Икер Касияс в Реал Мадрид. А и за вратарския пост се изисква доста опит, който да води до надеждност.

"Донарума ще прави грешки, но той е бъдещето", беше коментирал Михайлович след първите изяви на стража в професионалния футбол. И сърбинът се оказа прав, давайки път на Джиджи. В лицето на Донарума привържениците виждат спокойствие за вратарския пост. На фона на вялото представяне на "росонерите" младокът записа цели 11 "сухи" мрежи, още ненавършил пълнолетие. Завидно постижение, като се има предвид, че пред теб са защитници от ранга на Кристиян Запата...

С представянията си Донарума напълно заслужаваше да е част от "скуадра адзура" на Евро 2016 дори като трети вратар. А и какво по-хубаво от това да си съотборник със своя идол? Джанлуиджи неведнъж е признавал, че се възхищава на съименника си Буфон и се учи от него. Някак символично миналият септември при дебюта си за националния тим на Италия Донарума замени именно Буфон на полувремето в контролата с Франция.

И макар редовно да тръбят слухове за трансфер в Ювентус или Барселона, Донарума е лоялен на клуба, с чийто екип изгря на зеления килим. Нямаше как да остана безразличен, когато това момче беше в основата на първия трофей на Милан от няколко години насам. Той спаси дузпата на Дибала във финала за Суперкупата с несменяемия шампион от последните години Ювентус.

Джиджи е жизненоважен за Милан на Виченцо Монтела, който макар по едно време да беше втори в класирането, все още продължава да изпитва трудности. Неговият прогрес обаче е за пример. С юноши като Донарума и Мануел Локатели е показан пътят, по който трябва да вървят "росонерите". Време е за нови герои на "Сан Сиро", а именно – талантливи момчета, извървели пътя от школата до вечната слава.

Денис Олегов, специално за Gol.bg