Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме нов материал на Димо Тончев. Той отделя внимание на поредната класика между любимия си клуб Реал Мадрид и Барселона, която се състоя миналия уикенд.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.


След малко повече от 24 часа от финала на последното Ел Класико медийното пространство бе залято с всевъзможни подигравки по адрес на Кралския клуб от всевъзможни специалисти, фенове и антифенове. Много бързо бяха забравени петте купи, с които Белия балет подчини Испания, Европа и света. Много бързо бяха забравени двата погрома над каталунците през август и спечелената Супер купа с общ резултат 5:1, бързо беше забравена и наскоро спечелената Световна клубна купа... След мача прочетох, че Барса била пренаписала историята с три поредни успеха на Бернабеу и се запитах какво значи за едните пренаписване на историята и какво значи за другите. Приемаме, че футболен клуб Барселона е пренаписал историята с тази победа, която е най-големият успех за тях през футболната 2017 плюс Кралската купа, спечелена през април.

Реал Мадрид тази година също пренаписа историята - стана победител в Шампионската лига за втори пореден път - прецедент в историята в този формат на турнира. Спечели световната клубна купа за втори пореден път - отново постижение, което никой до момента не е постигал. Разписа се в 73 поредни срещи, изравнявайки световния рекорд на Сантос и излезе на първо място по най-много спечелени международни отличия. И докато едните празнуват голове и победи (които все още не носят нищо, освен 3 точки), други празнуват титли и рекорди. Една разгромна загуба няма да изтрие всичко постигнато през годината, а то е доста по-значимо от това на Барселона, както и от това на всички останали клубове в европейски и световен мащаб. 

Винаги съм се чудел на медийния комфорт спрямо едните и спрямо другите. След като реализира дузпа срещу 10 човека и подаде без обувка след очевидно излизане на топката преди това, Лео Меси бе възпят сякаш е вкарал два гола във финал в Шампионската лига, а дефакто колегите му Сержи Роберто и Иван Ракитич да направиха в пъти по-силен мач. Ако Кристиано Роналдо беше вкарал гол от дузпа всичко живо щеше да ревне, че освен дузпи, не може да вкарва по друг начин (нищо, че Меси има повече голове от дузпи през тази година, а срещу Барса дузпа не се свири лесно). Аржентинецът спечели прекия спор с португалския си опонент по отношение на головете - 54 срещу 53, но загуби в спора за важните голове - тези, които носят титли на отбора и то категорично. Реал спечели много повече от 53-те гола на Кристиано, отколкото Барса от 54-те на Лео. 

Странно ми е как и хора като Линекер, които години наред са играли на високо ниво, отписват Реал от всички възможни трофеи толкова рано. Само да припомня как преди две години Лос Меренгес загуби още по-тежко от кръвния си враг - с 0:4. Разликата преди нова година беше над 10 точки, след това Зидан пое отбора и накрая Барселона трябваше да трепери до самия край и да спечели титлата с една точка разлика. В края на същия този сезон Реал вдига своя единадесети трофей в Шампионската лига, така че не ги мислете. Най-силното оръжие на Кралския клуб е омразата на противниците им. Винаги когато са били отписвани са успявали да отговорят по най-добрия начин. 

Относно последната загуба две мнения няма - беше повече от заслужена и дори зачетения трети нередовен гол не променя фактът, че Реал не заслужаваше да спечели този мач. Титлата навярно ще бъде загубена, но до края на май има доста време и всичко може да се случи. Видяхме през август как белите прегазиха опонента си, а сега бяха сразени с класическо поражение. Във футбола е така - бързо се сменят полюсите и днес ако летиш, то утре може бързо бързо да бъдеш приземен. Но не мисля, че това поражение прави годината за Мадрид неуспешна, макар и да завърши по най-лошия възможен начин. Все пак 5 е повече от 1, не го забравяйте!

Димо Тончев, специално за Gol.bg