Техническият прогрес има двустранно влияние върху обществото. От една страна удобството от ползването на компютри, смартфони и друга съвременна техника е недвусмислено, но от друга страна хората се движат все по-малко, което води до отслабване на мускулите, костите и до появата на много функционални смущения. И вместо да теглим евтини заеми (billig lån), за да се лекуваме, е време да започнем да се занимаваме активно със спорт, който значително ще подобри физическото и психическото ни здраве. 

Как органите на тялото зависят от физическите натоварвания?

Активното физическо натоварване, което е характерно за всеки вид спорт, има много благотворно влияние върху здравето на хората. Тук ще приведем конкретни примери, които да ви мотивират да започнете да се занимавате редовно с любимия ви спорт.

Укрепване на опорно-двигателния апарат

Костите започват да укрепват и да стават все по-устойчиви на натоварване. Мускулите нарастват и придобиват по-голяма сила. Независимо дали спортувате във фитнес зала, ходите на плуване или бягате, притокът на кислород към мускулите се подобрява и това води до образуване на нови съдове. По-голямото количество кислород променя химичния състав на мускулната тъкан, като увеличава концентрацията на енергийни вещества. От друга страна такива процеси, като синтез, започват за протичат по-бързо и да образуват нови мускулни клетки. По този начин се избягват много болести, като остеопороза, артроза, атеросклероза, остеохондроза и др.

Развитие на нервната система

Това води до подобряване на координацията, увеличаване на бързината и ловкостта, както и до формирането на нови условни рефлекси. Тялото постепенно свиква с увеличеното натоварване и много по-ефективно се справя с различните видове упражнения, като прилага по-малко усилия от преди. В резултат на това мозъкът започва по-бързо да реагира на външни дразнители и да взема по-разумни решения.

Подобряване на работата на сърцето и кръвоносните съдове

Спортът прави кръвоносните съдове по-издръжливи и подобрява работата на сърцето. Причината за това е, че по време на тренировки органите функционират в интензивен режим, а натоварените мускули изискват по-голямо кръвоснабдяване. Сърцето и съдовете започват да изпомпват все по-голямо количество обогатена с кислород кръв и вместо обемът й да е 5 литра на минута, както обикновено, той се покачва на 10 до 20 литра в минута. Сърдечно-съдовата система при хората, водещи активен начин на живот, по-бързо се адаптира към натоварване и в края на тренировката се възстановява по-бързо.

Подобрение в работата на дихателната система

Благодарение на спорта се увеличава дълбочината и интензивността на дишане. Така например обемът на кислород, който вдишваме за 1 минута в състояние на покой е 8 литра. При бягане, плуване или друг вид спорт, обаче, този обем възлиза на 100 литра в минута, което увеличава вместимостта на белите дробове.

Други предимства на спорта

Повишен имунитет: хората, които тренират, имат с 5 до 6 милиона повече еритроцити на куб. мм, както и повишено ниво лимфоцити, които се справят с вредоносните бактерии и вируси.
- Подобрен метаболизъм: спортът спомага за регулиране на кръвната захар.
- Промяна в мисленето: хората, които спортуват, не са склонни към депресивни състояния, неврози, по-малко се ядосват и са много по-жизнерадостни от останалите.

И така, вместо да търсите пари на заем от сайтове като www.hurtiglannu.com, за да подобрите здравето си, по-добре променете ежедневието си, като си оставите поне през 3 дена от седмицата свободно време за спорт.