Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. 

Днес публикуваме нов интересен материал на Илиян Койчев.


Турнирът за Купата на България е надпревара, в която чрез директни елиминации отбори от цялата ни футболна пирамида получават възможност да се срещнат един с друг.

Един-единствен път в историята си той бива спечелен от тим извън елита - това прави третодивизионният тогава ЦСКА през 2016 г., когато побеждава на финала елитния Монтана с 1:0. “Армейците” обаче не участват в Европа поради последвал фалит.

Новата ни футболна история помни и срещата между втородивизионния Черноморец (Поморие) и Берое през 2010 г., когато старозагорци печелят с 1:0, а поморийци логично няма как да получат евроквотата, която отива при възпитаниците на Илиан Илиев.

През последните години у нас купата е основна цел за много отбори от елитната ни дивизия, с която те печелят по-лесен излаз до мачове в евротурнирите. Тимове като Черно море, Берое и Ботев грабваха мястото, отредено за победителя в турнира, и едва ли в близкото бъдеще ще има отново отбор от по-долните нива у нас, който да се добере до финал и съответно купа.

Има ли обаче през настоящата кампания отбори извън елитните първенства в европейските държави, които са се класирали във финалите/полуфиналите на националните купи и да са на непосредствено разстояние от участие в турнира Лига Европа през следващия сезон?

Най-популярният може би пример е финалът в турнира за Купата на Франция, където един срещу друг на 8 май ще се изправят милиардерите от Пари Сен Жермен и третодивизионният тим на Ле Ербиер. Парижани са се устремили към требъл и след като си осигуриха предсрочно титлата във Лига 1, ще се хвърлят с всички сили срещу тима от селището с едва 16 хиляди души, който не срещна нито един представител на елита по пътя към големия мач.

Отбор от втора дивизия в Русия ще вземе участие в местния финал за купата. Това е Авангард Курск, който се изправя на 5 май срещу друга изненада в лицето на Тосно. Тимът от Курск отстрани по пътя си елитните ЦСКА и Амкар. Дали евроквотата ще отиде в този град с атрактивно за нашия език име?

Херманщат все още е полуфиналист за Купата на Румъния, но след успех в първия полуфинал срещу Газ Метан с 1:0 е на крачка разстояние от финала. Отборът от град Сибиу е палач за елитните тимове през целия турнир, елиминирайки до момента Волунтари, Ювентус и Стяуа, надигравайки “стелистите” с 3:0. Ако отстрани и Газ Метан, Херманщат ще срещне най-вероятно Университатя Крайова, а предвид визитката на тима до момента в турнира определено няма явен фаворит.

Фредериция от втора дивизия в Дания също е все още на полуфинален етап, но до момента е взел скалповете на тимовете на Орхус и Олборг от Суперлигата. На 25 април на своя стадион за едва 4000 души “червените” ще посрещнат друг първодивизионен тим - Силкеборг, а при победа ще се изправят на финала срещу победителя от Брьондби - Мидтиланд.

Интересен казус поставя полуфиналният жребий в турнира за Купата на Естония. Той противопоставя шампиона Флора Талин срещу… отбора на Флора под 21 години. В естонската футболна пирамида дублиращите отбори не играят в отделно първенство, а са редом с професионалните отбори, включително и в турнира за купата. Срещата между двата тима е на 9 май.

Скромният втородивизионен тим Игало е в топ 4 на Купата на Черна гора. Първият двубой срещу елитния Гърбал завърши при нулево равенство, а реваншът е на 2 май. Евентуален съперник на финала е някой измежду популярните отбори Будучност и Младост от Подгорица.

Ще приключим с отбор от втора дивизия в Люксембург, който е полуфиналист в турнира за купата. Това е Вилц 71, който очаква Хостерт в битка за квота за финалния двубой. Харесахте ли съперник за Вашия отбор догодина в Лига Европа?

Материал на Илиян Койчев