Колко треньори са били уволнявани, или са напускали поста си против своята воля веднага след спечелване на Шампионската лига? Само един. На големия Юп Хайнкес му се случи. Цели два пъти.

Ироничното е, че става дума за човека, който има три незабравими участия в Шампионската лига. Само забележете баланса му - винаги достига до финала, печели го два пъти, с два различни отбора.

През миналия сезон Реал Мадрид грабна "Десетата" и стъпи на европейския връх след 12-годишно чакане, което се стори цяла вечност на феновете на "белия балет". Представете си какво е да чакат 32 години за покоряването на Европа, както беше при "Седмата". Точно Дон Юп сложи край на това чакане през 1998 година, когато спечели Шампионската лига с мадридчани.

Но това не се оказа достатъчен аргумент за Лоренцо Санц и той уволни германеца, заради четвъртото място в първенството и изоставането от шампиона Барселона. Така специалистът слезе едно стъпало надолу и беше начело на отбори като Бенфика, Атлетик, Шалке, родния Гладбах, Леверкузен.

Най-после Хайнкес беше назначен в голям клуб и започна своя трети престой начело на Байерн Мюнхен през 2011 година. Още в първия си сезон достигна финала на ШЛ, загубен драматично от Челси. Една година по-късно Хайнкес изведе баварците до исторически требъл и написа най-красивата приказка, която в Мюнхен някога са чели.

Заради възможността да бъде привлечен направилия сензация в Барселона млад треньор Пеп Гуардиола, в Байерн решиха да не удължават договора на ветерана Хайнкес. Решение, взето месеци преди постигането на требъла. Когато отборът показваше леки колебания.

Освен като разбиращ футбола, Хайнкес се славеше като отличен психолог, който намира път и към най-трудните характери в отбора си. Но той също така беше изключително деликатен в професията си. Такъв е и като човек. Затова и не заяви в прав текст, че от Байерн го "напуснаха". Разплака се на пресконференцията след последния си мач, но по джентълменски замълча, не направи "театър". Както заяви в свое изказване бившият президент на клуба Ули Хьонес.

Треньорът Юп Хайнкес започна да липсва на всички привърженици на германския футбол не само заради уменията си, но и заради чисто човешкото отношение към противниците. Умееше да показва достойнство в загубите и в победите. Не падаше духом и написа най-славната страница в историята на Байерн след най-голямата горчилка (загубата с дузпи от Челси в Мюнхен). Не потъпкваше достойнството на противниците си и след двете победи над Барселона с общ резултат 7:0 даваше кураж на каталунците.

Хайнкес започна да липсва и на много фенове на Байерн, защото под негово ръководство отборът елиминира Реал и Барса. Не загуби с 0:3 на "Ноу Камп", а спечели със същия резултат там. Не записа най-срамната си домакинска загуба (0:4 от Реал), а респектира "кралете" и им би шута. С директен, смел и резултатен футбол. А не с безцелно задържане на топката, при което опасните атаки и чистите голови положения срещу двата испански колоса можеха да се преброят на пръстите на едната ръка...

При Хайнкес Байерн нямаше сегашния образ на талантливия пианист, забравил нотите по време на най-важния концерт. Под негово ръководство отборът всяваше страх у противника и респект у неутралния зрител. Байерн беше машина за убиване, която на моменти също имаше своите слабости. Но в повечето случаи вървеше право напред, без излишно "тик(и)-такане". И не оставяше нищо след себе си.

Днес големият Дон Юп навършва 70 години и получи поздравления от десетки свои колеги. Не беше забравен и от футболистите си. Той все още нарича играчите на Байерн "моите момчета" и не крие, че го боли при всяко поражение на отбора.

Честит рожден ден, шампионе!

Успехите на Хайнкес като футболист: световен и европейски шампион с Германия, шампион в Бундеслигата (4 пъти), носител на купата на УЕФА, носител на купата на Германия, голмайстор на Бундеслигата (2 пъти), голмайстор на КЕШ, голмайстор за Купата на УЕФА (2 пъти), голмайстор за КНК.

Успехите му като треньор: шампион в Бундеслигата (3 пъти), носител на купата на Германия, носител на Суперкупата на Германия (3 пъти), носител на Шампионска лига (2 пъти - с Реал и Байерн), носител на Суперкупата на Испания, Треньор №1 в света за 2013 година.

Друми Георгиев, Gol.bg