Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Чавдар Трендафилов, който анализира победата на Лука Модрич в борбата за Златната топка.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Светът на футбола вече не е същият от понеделник насам, когато Златната топка отиде в ръцете на Лука Модрич. Този толкова симпатичен хърватски халф набързо си спечели антипатията на хиляди зрители по света. Защо ли? Ами защото тази награда е за най-добрия в света. А при цялото ми уважение към Модрич, той не е такъв.

Изборът на Модрич накара дори феновете на Лионел Меси и Кристиано Роналдо да заемат немислима допреди месеци позиция - те бяха готови големият враг да вземе приза за шести път, приемайки го за по-достоен от Лука.

И ако трябва да бъдем обективни, истината е точно такава. С какво Модрич беше по-добър от Кристиано и Меси? С какво беше по-важен за поредния триумф на Реал Мадрид в Шампионската лига от португалеца? А нима беше по-важен от Рафаел Варан, Серхио Рамос, Кейлор Навас и останалите мадридчани?

С какво Модрич беше по-важен за Хърватия на световното първенство? Видяхме как краката му трепериха срещу Дания на осминафиналите, когато изпорти дузпа в продълженията. С какво той беше по-важен за второто място на хърватите от Иван Ракитич, Марио Манджукич, Иван Перишич или целия дефанзивен вал на отбора? С нищо. 

Нима Модрич имаше по-голяма тежест за успеха на Хърватия, отколкото Килиан Мбапе за световния шампион Франция? Ученик до вчера, Килиан разкъса Аржентина с два гола, вкара и на финала. Класа. Ама истинска топ класа, не нагласена. 

Ако Златната топка отново трябва да отиде в ръцете не на най-добрия футболист, а на най-заслужилия според успехите на отборите му играч, то тогава трябваше да я вземе Рафаел Варан. Примерно. Световен шампион с Франция, носител на Шампионска лига с Реал Мадрид. Бетон в защитата на "белия балет". Истински лъв в защитата на "петлите", а не треперещ лист като Лука срещу Дания и в останалите мачове на Хърватия до финала. Включително.

Дори Мбапе е по-заслужил, защото покори света на 19 години и стана първият тийнейджър след Пеле, вкарал гол на финал на световно. Килиан спечели и домашен требъл с ПСЖ, ако ще гледаме клубните успехи. По-заслужил от хърватина е дори Антоан Гризман. Също световен шампион, издърпал Атлетико Мадрид до нов триумф в Лига Европа. 

Победата на Модрич в класацията за Златната топка е поредната демонстрация на сила от президента на Реал Мадрид Флорентино Перес - безспорно най-големият кукловод в европейския футбол, който не прости на Кристиано Роналдо, че се отцепи и напусна в посока Ювентус. 

Нека бъдем честни пред себе си - ако Кристиано беше останал в Реал Мадрид, щеше ли Модрич да спечели Златната топка? Усмихвате се, нали? Защото всички знаем какъв е отговорът. 

Роналдо напусна Реал и отборът се превърна в боксова круша в Испания, където става за смях през кръг. През този сезон Модрич има 14 мача в Ла Лига (981 минути), 4 в Шампионската лига (281 минути) и един за суперкупата на Европа (63 минути). В тях той има 0 (НУЛА!!!) гола и съответно 2, 1 и 0 асистенции. По никакъв начин не може да повлияе при негативен развой в мачовете на Реал и изглежда като неуверен ученик. Както в мачовете на Хърватия в елиминационната фаза на световното...

Този ли е най-добрият в света? Само вижте реакциите на хората в интернет. Водещи спортни медии публикуват снимки на Модрич със Златната топка, а отдолу стотици реакции с подигравателни емотикони - човече, което избухва в мощен смях. Подобно нещо нямаше през последните 10 години при доминацията на Меси и Роналдо. Обичани, мразени - няма значение. Бяха признати и от лагера на противника. А Лука? Лука си е просто Лука, не и най-добрият. Може да е бил най-добрият този сезон в някоя от тренировките на Реал или Хърватия, нищо повече.

Тази отдавна девалвирала награда отдавна не е Златна топка. Спокойно можем да я наречем Позлатената тенекия. Но от понеделник насам вече не е и позлатена, а направо ръждясал пирит, известен като "златото на глупака". Как ще познаете златото? То тежи и при удар не става на парчета като пирита. 

Златната топка на Модрич ли? Тя няма тежест и при удар ще се превърне в облак прах. Какъвто се хвърля в очите на милиони фенове по света. Грозното пате беше изкуствено превърнато в Красивия лебед на обществото. Доминацията на Меси и Кристиано трябваше да спре и изборът падна на Модрич. Възможно най-грешният, най-смешният и най-ненормалният избор. Пред него дори Златната топка на Фабио Канаваро от 2006 година изглежда напълно справедлива.

Ох, бедни ми Лука, защо ти трябваше да играеш в схемата на Дон Флорентино... В момента си яхнал вълната, снимат те и даваш интервюта. Определен си за най-добрия в света, но самият ти си наясно, че не си дори пети. Където сензационно цъфна уникалният Меси. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно...


Чавдар Трендафилов, специално за Gol.bg