Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Драгомир Дебелянов, който изразява много смела позиция. Според него Борусия Мьонхенгладбах ще бъде отборът, който ще детронира Байерн Мюнхен в Бундеслигата. Припомняме, че в момента двата тима изостават на седем точки от лидера Борусия Дортмунд.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Всеки говори за битката между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд в Бундеслигата и учудващо малцина слагат Борусия Мьонхенгладбах в сметките. Един от най-славните германски отбори загуби блясъка си, но през последните сезони клубът отново е стабилен финансово и постига прилични резултати.

Както написа Gol.bg в своя обзор в понеделник, за първи път от 33 години насам Гладбах печели първите си три мача от началото на годината. Отборът е имал повече точки след 20 кръга само два пъти - през сезони 1969/70 и 1976/77. И в двата случая Борусия Мьонхенгладбах става шампион.

За мен това изобщо не е случайно и "жребчетата" ще успеят да спазят старото правило "двама се карат, третият печели". Байерн определено не показва аурата си от миналите сезони и отборът често губи инициативата, като дори изглежда напълно блокирал в дълги периоди от мачовете си. Нямам представа на какво се дължи това, но за последно съм го виждал при мюнхенци под ръководството на Луис ван Гаал.

Борусия Дортмунд води убедително, но няма шампионски характер. Във Франкфурт беше пропусната страхотна възможност разликата на върха да стане девет точки и Байерн да развее бялото знаме. Капитанът Марко Ройс откри резултата и прави сезона на живота си, но пък после изпорти 2-3 много добри положения и е №1 по пропуски в първенството. 

Гладбах също няма опит и шампионски манталитет, но ги изгражда в хода на сезона. Дитер Хекинг, който е полицай по професия, отлично е "стегнал" своите. Дори легендата на Байерн Лотар Матеус изрази мнение, че Гладбах е преследвач №1 на Дортмунд, защото няма мачове в Европа и за Купата на Германия.

"Жребчетата" имат няколко големи предимства. Като например това, че приема Байерн и Дортмунд у дома, а това са потенциални "6-точкови мачове". Да припомним, че на своя "Борусия Парк" момчетата на Хекинг имат 9 победи в 9 мача. Няма друг такъв домакин. 

Още едно предимство: Гладбах има само едно гостуване на отбор, който се бори за място в Европа. Става дума за Айнтрахт Франкфурт. РБ Лайпциг, Хофенхайм, Херта и Вердер ще трябва да пътуват до Мьонхенгладбах, където този сезон гостите нямат нищо за взимане.

"Зелената" Борусия има най-добрата защита в Бундеслигата, заедно с тази на РБ Лайпциг - по 18 допуснати гола. При победата срещу Шалке момчетата на Хекинг записаха десета "суха мрежа". Рекорд този сезон в Бундеслигата. 

През 2019 година Гладбах не е допуснал нито един гол. Също няма друг такъв отбор. А за да грабнеш сребърната салатиера, трябва да имаш здрава отбрана. Нещо, което не можем да кажем за Байерн, нито за Дортмунд. Където имат и кадрови проблеми в дефанзивен план.

В Гелзенкирхен Хекинг пусна в игра резервите Кристоф Крамер и Флориан Нойхаус. точно те вкараха головете. Голове №10 и №11 на "жокери", като по този показател тимът е №1 в Германия след Дортмунд (14 гола на резерви). За сравнение Байерн е с три гола на влезли от пейката играчи.

Гладбах приема Дортмунд в последния кръг и има голям коз, ако титлата се решава тогава. Новият втори в Бундеслигата няма защо да се плаши и от Байерн, защото вече го срази с 3:0 насред Мюнхен този сезон.

През последните 55 години е имало само един случай два отбора да си оспорват титлата в директен мач в последния кръг. През сезон 1971/72 Байерн бие Шалке с 5:1 и грабва салатиерата. На 18 май тази година е битката на Борусиите. Дортмунд са ми много симпатични и бих искал да станат шампиони, но в краен случай. Любимият ми вариант ще бъде това да сторят "жребчетата". Защото през този сезон никой не галопира като тях.


Драгомир Дебелянов, специално за Gol.bg