„Футболът е просто  една игра.“ Истинността на  тази сентенция, често служи като  лек за онези, чийто герои са  изгубили битката на терена. Припомняне, че не всичко е изгубено, че това е част от играта, която продължава със следващия, двубой, турнир, сезон.

В действителност футболът е част от безкрайността, в която загубата е моментно състояние. Въпреки това, цялата тази теза губи смисъла си, когато говорим за онзи ключов сблъсък, чието очакване трае като вечност, а резултатът остава следа отвъд самата нея. Именно за дерби от толкова епохален характер става въпрос в настоящия уикенд на италианската Серия „А“.

Днес предстои епизод 150 от битката за честта на Рим на ниво елит. В него не става въпрос просто за преследването на три точки, класирането и целите обвързани с него. Да, и това е от значение в случая, но има нещо много по значимо.

Изпод вековните останки на столицата се надига духът на величието, напомнящо за паметните времена на битки и победи. Целият този аромат на слава, носещ се във въздуха проблясва като лъч в сърцата и душите на "небесносинята" и "червено-жълтата" популация на "Вечния град". Яростната непримиримост на това съперничество задължава към триумф, чиято несъизмерима значимост гарантира господство.

В северната полярност на това противоборство се намират гордите „орли“ от Лацио, докато в южната са разположени кръвожадните „вълци“ от Рома. Характерът на отговорността не познава примирие, факт е обаче, че в исторически план на ниво шампионат, доминацията преминава под диктовката на „вълците“, които имат 17 успеха в повече от конкурентите си (54/37) в общо 149 изиграни срещи.

Головото изражение също е в подкрепа на "червено-жълтата" част на града, като разликата тук е дори по-внушителна. „Вълците“ са отбелязали 189 гола, срещу 143 за „орлите“. Математиката е красноречива - цели 47 гола разлика. Тези цифри сочат, че именно Рома е клубът, който по-често е способен да нанася съкрушителни удари по достойнството на "врага" в графата изразителни победи.

Предвид големия залог, две трети от случаите срещите завършват без победител, но тенденцията от последните десет години, по-скоро е за настроение и тъга, отвъд паритета при само четири ремита. Въпреки статистиката това си остава грандиозен сблъсък на две коренно противоположни планети с крайно непредвидим изход.

В първия епизод от този сезон Рома триумфира с 3:1, след голове на Пелегрини, Коларов и Фацио, докато Имобиле се разписа за символичните гости. Лацио е 6-ти с мач по-малко, заради отложената среща с Удинезе. Понастоящем, „бианкочелестите“ изостават на 6 точки от градския съперник.

Отборът на Симоне Индзаги страда от липса на постоянство, а на всичко отгоре има едва две спечелени точки срещу отборите над него в класирането. За това говорят и едва 6-те гола в тези срещи, отбелязани от хората в атакуващ план, на фона на всички 33 гола до момента.

През новата година „орлите“ скочиха за минимален успех на два от застрашените от изпадане тимове – Фрозиноне и Емполи, но изгубиха останалите три срещи, две от които срещу Наполи и Ювентус. По-любопитното е, че в последния двубой, „небесносините“ инкасираха първата си загуба от тим, намиращ се под тях в класирането, при визитата си на „Мараси“ срещу Дженоа, и то по твърде болезнен начин в края.

Едва ли е нужна каквато и да е мотивация срещу градския съперник, но и тук трябва да се върнем до Април 2017 г. за успеха със същото това 3:1. Вдъхновението в предни позиции идва най-вече от Чиро Имобиле, което несъмнено би смутило „орлите“ при изолиране на играча с номер 17.

От друга страна хората на Еузебио Ди Франческо се радват на далеч по-плодотворна нова година, в която изгубиха общо 4 точки при две ремита в края на януари и началото на февруари. Въпреки това постижение, „джалоросите“ също нямат късмет, относно отборите намиращи се над тях в подреждането. След проблемите в атака от миналия сезон, през този мерникът е далеч по-точен, като тя се нарежда на трета позиция по успешност с 49 гола.

И тук разликата е очевидна от факта, че заплахите могат да дойдат от няколко фигури в състава на „вълците“, като Ел Шаарави, Джеко и Коларов имат на сметката си общо 22 гола, което е почти колкото всички голмайстори на Лацио (без Имобиле). От друга страна защитата е далеч по-пропусклива. До момента са инкасирани цели 38 попадения, което гарантирано ще прехвърли границата от предходните две кампании.

Залогът е място в евротурнирите, но в „Дерби  дела капитале“ традициите са по-ценни от подреждането в таблицата. Това е двубой способен да ражда герои под плясъка на аплодисментите и оглушителния рев на тифозите. Няма съмнение, че когато прожекторите в събота вечер светнат, фокусът ще бъде вперен в арената стадио „Олимпико“, където всяко действие може да бъде или победоносно или пагубно.

Честта на Рим е разделена на две. Въпросът  е кой ще се окичи със славата и кой ще падне в ямата на изгнанието жадувайки за мъст.

Петко Димитров, специално за Gol.bg