Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Габриел Пърев, който прави анализ на футболното ни първенство.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

За всички нас е кристално ясно, че българското първенство е на дъното. Стадионите се разпадат, трибуните са празни, играчите са на килограм, а 80% от отборите в Първа лига съществуват само за да имаме изобщо някакво първенство. Но всичко това си има причина, нали? 

Някои ще кажат, че собствениците не искат да "наливат" пари, други ще обвинят БФС, че отблъскват феновете с поръчкови съдии и убиването на ДЮШ, а трети ще посочат, че всичко започва от горните етажи на държавата. В случая няма грешен отговор, напротив, всичко е навързано и пирамидата е построена. 

Какво значение има дали ЦСКА ще построи нов, съвременен стадион, или Левски ще сложи козирка? Трибуните пак ще си стоят празни. Не защото отборите нямат верни фенове, а защото няма какво да ги привлече да си дадат парите. И това важи с пълна сила за повечето отбори в Първа лига, че и във Втора, дори някои в Трета.

Има я и другата крайност: прекрасен стадион, успехи, финанси, но когато си изкуствено създаден и пречещ на нормалното развитие на футбола в една от край време футболна нация, то ти няма как да си обичан. Защо няма как да привлечем добри футболисти? Погледнете го през призмата на чуждестранния играч в български отбор.

Да речем... Али Соу. Просто, за да дадем пресен пример. Извинявам се, но дузпата срещу него в дербито не я видяха единствено коментаторът на мача и главният съдия. През следващия трансферен прозорец ЦСКА ще иска да привлече футболист, който е играл със Соу.

Същият футболист ще звънне на Али за мнение и какво ще чуе? Съдиите свирят избирателно, шарят с картони, а едни отбори играят по различен начин с други. Желаният футболист ще дойде ли? Няма да дойде, дори да е класен играч. Губим ние - зрителите.

Трябват спешни реформи и срутване на пирамидата. В противен случай, през 2029г., навярно българското първенство вече ще е само блед горчив спомен.

Габриел Пърев, специално за Gol.bg